Poruka zvaničnika iz Srpske

Politički stav NSRS kao odgovor na opstrukcije iz Sarajeva

  • 03.09.2019. 19:08

Parlament Srpske će imati odgovor na opstruisanje formiranja novog Savjeta ministara, poruka je zvaničnika iz Srpske. 

Srpski član BH predsjedništva Milorad Dodik je jasan, nema dizanja revolucije, ali će se, ako do petog septembra ne bude imenovan predsjedavajući SM, glas Srba u BiH itekako čuti. I to u Narodnoj skupštini. Prvi čovjek zakonodavnog tijela Srpske, Nedeljko Čubrilović kaže da bi u tome  učestvovale sve parlamentarne stranke, ali da ipak očekuje da Savjet ministara bude formiran u zadatom roku.

"Svoj politički stav NS može da zauzima. Koliko će on biti provodiv, zavisi od toga kakav će taj stav biti. Svakako, političke partije koje budu učestvovale u tome će to i konačno definisati", kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Opozicija u Srpskoj, po svemu sudeći, ne zna na koju bi stranu. U jednu ruku, i njima, kako kažu, smeta to što SDA potencira put u NATO. U drugu ruku, za sve krive samo SNSD, pa im, je teško da prihvate bilo kakvu odluku koja dolaze iz te stranke. To što ulaskom u NATO, formiranje vlasti uslovljavaju sarajevski političari, a ne SNSD, nije im dovoljan razlog da krivca traže u FBiH.

"Procijeniti kakav će stav SDS zauizeti o nečemu što nije ni u najavi čak, Milorad Dodik je junački odustao od posebne sjednice, po meni pragmatično, jer je situacija sljedeća, sve što se neustavno radi protiv Srba, to je na ovim prostorima prihvatljivo. A sve što bi neustavno radili Srbi to je kažnjivo", kaže Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

U SNSD-u se i dalje nadaju da će sve stranke u skupštini stati u odbranu Srpske. Nebojša Radmanović za ATV kaže da će se pregovori oko formiranja Savjeta ministara nastaviti i nakon petog septembra. Poručuje, ipak da će, ako do posebne sjednice dođe, odluka koja bude donesena biti obavezujuća za cijelu BiH.

"Da je to tako pokazuju i neke izjave iz Sarajeva koje kažu neće nama entitet naređivati. Dakle oni znaju značaj NS i boje se određenog stava u tom smislu. Pritom to ne znači, kao što su opet neki sarajevski političari rekli, rasturanje BiH", kaže Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg PD PS BiH.

I SDA je za nastavak pregovora, ali od godišnjeg nacionalnog plana ne odustaju. Bakir Izetbegović danas poručuje da, iako rok predviđen sporazumom ističe za dva dana, očekuje da će lideri tri stranke ponovo sjesti za isti sto.

"Nikakvih promjena što se tiče stztrane koju ja predstavljam neće biti. Nema u BiH nikog ko će se ozbiljno usuditi da pokuša destabilizovati situaciju. Nije to samo destabilizacija u BiH već i u regionu", kaže Bakir Izetbegović, lider SDA.

Srpski član predsjedništva BIH i ranije je rekao da SNSD nije ta koja ima namjeru da destabilizuje BiH, ali da će braniti interese Srpske. U svakom slučaju, kaže Dodik, BiH bi ulaskom u NATO, sama sebi presudila smrtnom kaznom.

Tagovi: