Organizacije starješina VRS

Poslanici da odbace sramni Izvještaj o Srebrenici

  • 22.07.2018. 15:31

Organizacije starješina Vojske Republike Srpske pozvala je sve poslanike da u Narodnoj skupštini odbace sramni izvještaj Vlade Republike Srpske iz 2004. godine i ospore optužbe Srba za genocid u Srebrenici, jer je "krajnje vrijeme za skidanje omče sa vrata".

Vojne starješine pružile su bezrezervnu podršku prijedlogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Narodna skupština odbaci sramni Izvještaj o događajima u i oko Sebrenice iz 2004. godine i dodatni spisak iz 2005. godine sa imenima više od 22.000 Srba pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ i MUP-a Podrinja i sarajevske regije. 

Iz Organizacije starješina ističu da su oni sačinjeni pod snažnim pritiscima i ucjenama visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna i međunarodnih krugova i nisu izraz stvarnog stanja na terenu. 

U saopštenju se napominje da je evidentno da iza svega stoji bošnjačka politika, koja uz pomoć međunarodnih krugova od 1995. godine manipuliše istinom o događajima oko Srebrenice u julu te godine, nastojeći da građanski rat u BiH prikažu kao agresiju na BiH, VRS kao zločinačku oružanu silu, a Republiku Srpsku kao genocidnu tvorevinu. 

Organizacija starješina ističe da su optužbe za genocid u Srebrenici nastale kao izraz snažnih pritisaka moćnih međunarodnih krugova, konstruisanih i neutemeljenih dokaza i optužbi izvan stvarnosti i objektivnog stanja na terenu. 

Organizacija starješina smatra da je odbacivanje izvještaja obaveza i odgovornost ove generacije političara. 

"Krajnje je vrijeme da skinemo omču s vrata koji ovaj dokument čini i sami pišemo istoriju, a ne Haški tribunal i Sud BiH koji godinama iskazuju antisrpsko raspoloženje", navodi se u saopštenju starješina. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je održavanje posebne sjednice Narodne skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda - "Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine". 

Dodik je izjavio ranije da će okupiti sve političke faktore u Republici Srpskoj u namjeri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izvještaj o Srebrenici, jer se u tom dokumentu navode netačni podaci koji nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koje federalna javnost smatra relevantnim.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program