Budva

Radmanović sa Majom Gojković: Srbija značajna sa stabilnost BiH

  • 19.03.2019. 13:20

Srbija snažno podržava razvoj odnosa sa BiH kao jednim od ključnih partnera u regionu i za nju je izuzetno značajna politička stabilnost i ekonomski razvoj BiH, rekla je predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković u razgovoru sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojšom Radmanovićem.

Radmanović je, na sastanku sa Gojkovićevom u Budvi na marginama 16. Konferencije predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative, rekao da je saradnja sa Srbijom, kao garantom Dejtonskog sporazuma, veoma značajna i dodao da parlamentarna saradnja zauzima važno mjesto u ukupnim odnosima. 

Gojkovićeva i Radmanović su naglasili da je dosadašnja međuparlamentarna saradnja dobra na svim nivoima, ali da postoji značajan prostor za njeno unapređenje, te istakli da će se sa daljim intenziviranjem saradnje nastaviti nakon završetka procesa konstituisanja parlamenta BiH. 

Ona je pozvala da delegacija parlamenta BiH učestvuje na 141. zasjedanju Interparlamentarne unije u Beogradu, saopšteno je iz Skupštine Srbije. 

Gojkovićeva i Radmanović su ukazali i na uzajamnu podršku u procesu evropskih integracija, kao i nastavak tog puta uprkos izazovima u EU. 

Ona je, govoreći o zastoju dijaloga sa Prištinom, rekla da uvođenje prištinskih taksa na robu iz centralne Srbije i BiH predstavlja kršenje pravila slobodne trgovine i odredaba CEFTA sporazuma, te da je neophodno ukidanje tih taksi kao anticivilizacijskih mjera. 

Gojkovićeva je ukazala i na poteze Prištine kojim radikalizuje odnose sa Beogradom, kao što je nedavno usvajanje platforme i odluka o formiranju "oružanih snaga" samoproglašenog Kosova, te podsjetila da Priština još nije formirala zajednicu srpskih opština. 

Ona se u Budvi sastala i sa predsjednikom parlamenta Slovenije Dejanom Židanom, a sagovornici su ukazali da su odnosi dvije zemlje u stalnom usponu i da postoji dinamična saradnja i intenzivni kontakti, te su istakli značaj redovnih susreta i na parlamentarnom nivou. 

Sagovornici su naglasili značaj nedavno potpisanog Memoranduma o saradnji između Skupštine Srbije i parlamenta Slovenije, čime je parlamentarna saradnja dobila novi, institucionalizovan oblik i otvoren dodatan prostor za saradnju u procesu evropskih integracija Srbije, kao i na nivou radnih tijela i poslaničkih grupa prijateljstva. 

Predsjednik Skupštine Srbije napomenula je da ima prostora za unapređenje saradnje između odbora kako za spoljne poslove i evropske integracije, tako i u oblasti poljoprivrede, kulture, obrazovanja, sporta, životne sredine, turizma. 

Gojkovićeva je prihvatila poziv da što skorije dođe u uzvratnu posjetu Sloveniji, kako bi se nastavio rad na intenziviranju saradnje, te je ujedno pozvala delegaciju slovenačkog parlamenta da učestvuje na zasjedanju Interparlamentarne unije u oktobru u Beogradu.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:30 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:55 Noćni program

    Noćni program