Češka delegacija u Banjaluci

Razgovarano o jačanju saradnji i investicijama u Srpsku

  • 21.08.2018. 14:16

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić razgovarali su danas u Banjaluci sa delegacijom Hradec Kralove regije iz Češke o potencijalnom investiranju u Srpsku.

"Razgovarali smo o pojačanoj spoljnotrgovinskoj razmjeni, potencijalnom investiranju u Srpsku, o turističkoj saradnji, prije svega u oblasti banjskog i zimskog turizma, kao i u oblasti privrede, energetike, drvoprerade i metalskog sektora", rekao je Klokić. 

Klokić je delegaciju iz Češke, koju je predvodio predsjednik Hradec Kralove regije Jiži Štepan, informisao da su poreske stope u Srpskoj među najnižim u Evropi i da je cijena električne energije najniža u regionu, a razgovarano je i o iskustvima Češke kada je riječ o evrointegracijama i korištenju pretpristupnih fondova. 

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu intenzivira saradnja, sačini spisak sektora sa konkretnim rokovima kako bi se što prije krenulo u njihovu realizaciju, između ostalog i kad je riječ o zdravstvenom sektoru. 

"Predložili smo organizovanje studijskih posjeta naših ljekara u neke od bolnica iz ove regije, ali i da njihovi ljekari dođu kod nas. Nadam se skoroj razmjeni iskustava i kada je riječ o banjskom liječenju", rekao je Bogdanić. 

Klokić i Bogdanić su na sastanku u Banjaluci iskazali značaj sporazuma koji su obje strane potpisale 2013. godine, a koji doprinosi daljem učvršćivanju saradnje institucija i organizacija Republike Srpske i Hradec Kralove regije u Češkoj s ciljem unapređenja regionalne ekonomske saradnje, naučno-tehničke, kulturne i sportske saradnje. 

U okviru posjete, delegacija iz Hradec Kralove regije posjetila je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.