Zbog zloupotrebe službenog položaja

Republika Srpska tražila međunarodnu pravnu pomoć za pribavljanje izjave Agarvala

  • 14.01.2019. 19:36

Republika Srpska je angažovala i međunarodnu pravnu pomoć kako bi konačno došla do izjave Navina Agarvala, Indijca koji je akcionar i bivši predsjednik Upravnog odbora "Krajina osiguranja" protiv koga se vodi istraga zbog zloupotrebe službenog položaja.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izvještaj protiv Agarvala, i druge dvojice akcionara, Maniša Govila i Mladena Jovanovića, podnijela u aprilu 2016. godine. 

"Pomenuti krivični predmet nalazi se u fazi istrage. U toku je postupak pružanja međunarodne pravne pomoći u cilju pribavljanja izjave od osumnjičenog Navina Agarvala", saopštili su iz Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

U toku je i arbitražni spor vrijedan 40 miliona dolara koji su Agarval i njegov sunarodnik Gupta Nite, takođe akcionar, pokrenuli protiv BiH. U tužbi tvrde da su netačne informacije o "Krajina osiguranju" koje su bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija koje su kupili. Još se čeka na zakazivanje glavnog ročišta za arbitražu.

"Mi smo bili za prijedlog da to bude u Parizu zbog manje troškova, a pošto ovi ostali smatraju da bi to bilo skladnije u Vašingtonu, vidjećemo šta će odlučiti arbitraža. Sva nadležnost po pitanju izbora advokatske kuće i svega ostalog je u nadležnosti Republike Srpske", istakao je Mlađen Mandić, Pravobranilaštvo BiH.  

Kompletan predmet Pravobranilaštvo BiH predalo je u nadležnost Republike Srpske pod uslovom da međunarodni spor ne dovede do štete po BiH. Ministarstvo finansija Republike Srpske sprovelo je tender vrijedan i do milion i po maraka za plaćanje pravnog tima koji bi vodio spor sa Agarvalom. Agencija za osiguranje Republike Srpske uvela je vanrednu upravu u "Krajina osiguranje" i to zbog sumnje na nezakonitosti rada tadašnjeg vlasnika "Krajina osiguranja".

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program