Boris Pašalić za ATV

Tri nova dokumenta za efikasniju poljoprivredu

  • 14.01.2020. 19:22

Poljoprivrednici u Srpskoj u novoj godini trebalo bi da dobiju tri nova strateška dokumenta koji će omogućiti da sistem poljoprivredne proizvodnje bude efikasniji. U paketu ćemo donijeti tri dokumenta, a to su izmjene Zakona o poljoprivredi, Zakona o podsticajima, i novi Strateški plan, kaže za ATV Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

"Moramo da izregulišemo sistem poljoprivrednih podsticaja da bi naše poljoprivredne proizvođače na vrijeme informaisali šta ćemo tu u nekom dužem vremenskom periodu da finansiramo. Želimo da donesemo određenu izvjesnost u poljoprivrednoj proizvodnji. Želimo da dodatno rješimo status udruženja poljoprivrednika", izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede Republike Srpske.

Iz Saveza poljoprivrednih proizvođača RS podržavaju namjere ministarstva poljoprivrede. Ranije su upućivali zvanične iniciajtive da se donese Zakon o podsticajima, jer bi time, kažu, bio trasiran put, posebno mladim poljoprivrednicima.

"Mi ćemo u narednom periodu, naravno uz punu saradnju sa ministarstvom  poljoprivrede provesti određene aktivnsoti u pogledu tehničke saradnje, u pogledu javne rasprave  jednog šireg kruga stručnjaka jer je to vrlo kompleksna tema", smatra Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Agrarni budžet za 2020. godinu je 75 miliona maraka. U njegovoj raspodjeli prioritet i ove godine biće investiranje u kapitalne investicije, kaže ministar Pašalić. Zakoni i pravilnici imaće zadatak da na najbolji mogući način definišu raspodjelu raspoloživih sredstava, koja, kažu poljoprivrednici, nisu dovoljna za njihove potrebe. 

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.