Ministar prosvjete i kulture

Trivić: Ulaganje u znanje je najbolja investicija

  • 23.10.2019. 14:16

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas u Banjaluci da je ulaganje u znanje jedna od najboljih investicija i da je Vlade Srpske opredijeljena da podrži mlade i talentovane ljude koji će znanjem razvijati Republiku.

Trivićeva je nakon prijema za prvu generaciju stipendista Dobrotvornog udruženja "Privrednik Republike Srpske" i predsjednika udruženja Gorana Račića, novinarima rekla da je riječ o 34 stipendista iz svih krajeva Srpske.

"Želimo da podržimo ove mlade da steknu najbolja znanja kako bi Srpska u budućnosti imala ljude koji će je znanjem razvijati u privrednom, društvenom i političkom smislu", navela je Trivićeva i naglasila da će to kvalifikovati Srpsku kao društvo znanja.

Trivićeva je navela da je stipendiranje putem Dobrotvornog udruženja "Privrednik" samo jedan od vidova podrške talentovanim učenicima i studentima, podsjećajući da Vlada Srpske i lokalne zajednice svake godine podržavaju srednjoškolce i studente kroz nekoliko linija stipendiranja.

Račić je zahvalio Vladi Srpske, Ministarstvu prosvjete i kulture na čelu sa Trivićevom, te drugim republičkim institucijama za pomoć i podršku "Privredniku".

On je naveo da je veoma važno podržati mlade i talentovane učenike i studente, posebno one koji nemaju finansijskih mogućnosti da se školuju.

Prema njegovim riječima, da bi neko bio stipendista "Privrednika" u srednjoj školi treba da ostvari prosječnu ocjenu 4,8 i više, a na fakultetu devet i više.

Račić je rekao da su stipendisti podijeljeni u tri kategorije - u prvoj su oni koji se školuju u mjestu prebivališta, u drugoj oni koji se školuju u opštini, ali su iz udaljenih seoskih sredina i moraju da putuju nekoliko desetina kilometara, dok treću grupu čine studenti koji se školuju van mjesta prebivališta.

"Stipendija za prvu kategoriju iznosi 300 KM, za drugu 350, te za treću 400 KM. Ova stipendija važi do kraja školske 2019/2020. godine i naredne godine ćemo ponovo raspisati konkurs", rekao je Račić i dodao da se novac za stipendije uglavnom prikuplja iz priloga privrednika.

Učenik četvrtog razreda Elektrotehničke škole u Prijedoru Nikolina Stanar rekla je da će joj stipendija značiti mnogo i da je na ovaj način pokazano da neko cijeni znanje i uloženi trud tokom školovanja.

"Ovo je podsticaj da dalje nastavimo na isti način i da uložimo napore da se usavršimo i da to bude na ponos onih koji su u nas vjerovali sve vrijeme", poručila je Stanareva.

Student druge godine Fakulteta molekularne biologije i fiziologije u Beogradu Ivona Šukun rekla je da je na prvoj godini studija imala prosjek ocjena 9,9 i dodala da će stipendija mnogo značiti, kako njoj, tako i njenoj porodici.

Prema njenim riječima, to je velika motivacija i podsticaj za dalje napredovanje i usavršavanje u oblasti koju je odabrala, ali je istovremeno i podstrek da napreduje i kao osoba u svakoj sferi života da bi opravdala ukazano povjerenje.

  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:30 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:55 Noćni program

    Noćni program