U akciji "Respiratori za Srpsku" prikupljeno 1.4 miliona KM

  • 11.04.2020. 16:54

Radnici Tehničkog remonta Bratunac / TRB/ uplatili su dio ličnih primanja na račun Crvenog krsta grada Bijeljina i tako podržali akciju "Respiratori za Srpsku" u kojoj je do sada prikupljeno 1.411.816 KM, saopšteno je iz kompanije.

Inicijativu za doniranje novca pokrenuli su radnici kompanije koji su angažovani u Namibiji.

"Daleko od otadžbine, u vrijeme zabrane kretanja u cijelom svijetu, insistirali su da na neki način učestvuju u ovom zajedničkom angažmanu radnika i rukovodstva kompanije, koji je zaokupio sve resurse TRB-a", navodi se u saopštenju.

Mirjana Šarenac je u ime tima TRB-a iz Namibije poručila da, iako su hiljadama kilometara daleko, srcima nikada nisu bili bliži svom narodu kao sada.

"Zbog saosjećanja sa kolegama, prijateljima i porodicama osjećali smo obavezu da se uz skromnu novčanu pomoć uključimo u akciju koja je za ponos svakom čovjeku i državljaninu naše zemlje", navela je Šarenac.

U poruci je poziv na slogu u ovim teškim vremenima i apel svima da slijede primjer TRB-a.

Ovaj gest solidarnosti, lične odgovornosti i humanosti kolega iz Namibije veliki je podsticaj radnicima TRB-a da još odgovornije i posvećenije realizuju akciju pomoći stanovništvu Republike Srpske i budu primjer drugim kompanijama, ističe se u saopštenju.

Vlasnik TRB-a Slaven Ristić kaže da sa svojim radnicima stvara nove vrijednosti, a za ovu akciju smatra da će možda biti i najveća koju su stvorili do sada.

Nakon pojave virusa korona, kada je Vlada Republike Srpske proglasila mjere zaštite od njegovog širenja, kompanije TRB i "Elvako metpro" izdvojile su više od 100.000 evra za kupovinu respiratora i opremanje zdravstvenih ustanova u Bijeljini i Bratuncu neophodnom opremom i sredstvima za borbu protiv epidemije.

Ristić je pokrenuo i humanitarnu akciju "Respirator za Srpsku" kojoj su se odazvale brojne kompanije iz Srpske, kao i pojedinci.

U saopštenju se navodi da se uskoro očekuje isporuka respiratora, na čemu se intenzivno radi, ali su uslovi na svjetskom tržištu veoma otežani jer se svaka država bori za medicinsku opremu.