U Srpskoj nema novih virusa, a nema ni "svinjskog gripa"

  • 05.02.2020. 19:14

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da je učenik banjalučke osnovne škole zaražen “svinjskim gripom”, iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske poručuju da ne treba bespotrebno dizati paniku. 

Kažu, ne može se govoriti o, kako ga mnogi nazivaju, “svinjskom gripu”. Tvrde, u Srpskoj nema novih virusa, a nećemo se ni od svinja zaraziti. A (H1N1) je tip virusa koji cirkuliše kako u svijetu, tako i kod nas. Riječ je o sezonskom gripu.

"Virus influence tip A dominira širom evropskog regiona, iako je određeni broj zemalja prijavio dominaciju virusa influence tip B ili kodominaciju virusa influence tip A i tip B. Od uzoraka testiranih u ovoj sezoni koji su bili pozitivni na influencu, najviše je bilo pozitivnih na tip A (84%)", poručuju iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Ipak, iz Osnovne škole “Branko Ćopić” i danas tvrde da je jedan njihov učenik zaražen “svinjskim gripom”. Potvrda je stigla od roditelja tog osnovca, tvrdi direktor škole. Branislava Pejašinović kaže, novih slučajeva nema, a za navedeni znaju nadležne zdravstvene ustanove.

“O tome smo obavestili Higijensko – epidemiološku službu Doma zdravlja i prema dobijenim preporukama preduzeli smo pojačane preventivne sanitarno higijenske mere. Što podrazumeva stalno provetravanje prostorija i češće čišćenje dezinfekcionim sredstvima”, kaže direktor Osnovne škole "Branko Ćopić", Branislava Pejašinović.

Potvrde iz Doma zdravlja Banjaluka nema. Kažu da nemaju informacije o takvom slučaju.

U protekloj sedmici prijavljeno je 54 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije. U istoj nedjelji, prvi put u ovoj sezoni gripa, prijavljeni su i smrtni ishodi. Radi se o dvije osobe starije životne dobi sa višestrukim teškim komorbiditetima.

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film:Ponovo kod kuće (16+)

    '' Film:Ponovo kod kuće (16+)