Premijer Republike Srpske

Višković: Ćirilicom čuvamo identitet srpskog naroda

  • 20.03.2019. 12:09

Očuvanje ćirilice treba da bude u fokusu Vlada Republike Srpske i Srbije, jer to znači čuvanje identiteta srpskog naroda na našim prostorima, tvrdi premijer Republike Srpske Radovan Višković. Kaže, ćirilica treba da se vrati u svakodnevnu upotrebu. Ćirilični natpisi treba da se vrate i u javne institucije, tvrdi Višković.

Da je ćirilica dio nacionalnog identiteta Srba i dio kulturnog naslijeđa, te da je kao takvu neophodno čuvati, tvrdi i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić. Kako kaže, ćirilica treba da se popularizuje u javnoj upotrebi. 

Iz Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj poslali su jasnu poruku. Kažu, akcenat je na jezičkom patriotizmu. Tvrde, ljudi treba da vole svoj jezik i svoje pismo. S ovim su se složile i njihove kolege iz Matice srpske iz Novog Sada. Predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić tvrdi, ćirilici treba da se vrati dostojanstveno mjesto u javnom prostoru. Kako kaže, ćirilica je karakterističan znak srpskog naroda koji treba da se očuva

Na današnjem “Forumu o ćirilici” prisustvovali su predstavnici Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Kažu, ćirilica je ono po čemu se srpski narod razlikuje od drugih, po čemu je prepoznatljiv. Izgubiti ćirilicu, tvrde, znači izgubiti kulturni identifikacioni simbol srpskog naroga koji ga čini onim što jeste.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.