Nova saznanja

Arkan pred smrt vidio mladića ispred kuće - Spremali su atentat

  • Izvor: Kurir
  • 10.09.2021. 21:09

SDB reagovao je na prve pokušaje Haškog tužilaštva da se s komandantom SDG dogovori o svjedočenju protiv Miloševića.

Više od 21 godine od ubistva Željka Ražnatovića, 15. januara 2000. traju rasprave o motivima izvršilaca i nalogodavcu. Vojislav Tufegdžić u knjizi „Vidimo se u čitulji, dvadeset godina poslije“ naveo je svjedočenja policajaca koji bacaju novo svjetlo na ulogu Državne bezbjednosti u ubistvu čuvenog kriminalca i komandanta paravojne SDG. Susret zbog gardiste policijski funkcioner čije je ime Tufegdžić sačuvao od javnosti ispričao mu je kako je nekoliko nedjelja prije ubistva u „Interkontinentalu“ s kolegom otišao kod Arkana da se raspita za jednog pripadnika SDG osumnjičenog za ubistvo.

- Sjedili smo punih četiri-pet sati. Arkan nas je zadržavao, ubjeđivao da ne idemo, da je poslao svoje ljude da pronađu i dovedu tog gardistu i govorio: "Ako je kriv, radite s njim šta hoćete". Za tih nekoliko sati čekanja pričali smo o svemu i svačemu. Između ostalog, ispriča nam Arkan sljedeće:

"Ne znam da li ste čuli za to... prije nekoliko dana vraćamo se Ceca i ja kući i ona me pita da li vidim momka koji stoji na uglu ulica u kojoj mi živimo i jedne iznad".

Rekla mu je i da mladić tu stoji već nekoliko dana. Arkan zaustavi automobil, otvori prozor, pozove ga da dođe i pita šta radi tu.

SASTANAK U DB

Ovaj mu ništa ne odgovara.

"Izađem i počnem da ga šamaram i tek tada on izvadi legitimaciju DB i kaže da je na poslu. Ja mu se izvinim i pitam što mi odmah nije rekao. Na tome se završilo. Ali ujutro načelnici DB organizuju sastanak sa mnom da to raspravimo. Objasnili su mi da je operativac koga sam šamarao u sastavu šire grupe za tajni nadzor restorana‚ Đorđe jer tu dolaze njima veoma zanimljivi ljudi".

Presuda

Tužilaštva u Hagu nastojalo je da dokaže da su sve vojne formacije Srba bile pod komandom Miloševića. Računalo se da će Arkan prihvatanjem da svjedoči nastojati da se spase progona Haškog tribunala. A imao je šta da kaže... Kontakti haških istražitelja i Željka Ražnatovića svakako su bili ostvareni. 

"Moje duboko ubjeđenje je da je presuda za Arkana donijeta iz tih razloga", izjavio je gorepomenuti policajac. A čuveni advokat Rajko Danilović bio je direktniji: "Ko ga je napravio i štitio, taj ga je i uklonio".

LOV NA ADVOKATICU

Propustom osoblja Haškog tribunala otkriveno je da je jedan od zaštićenih svjedoka na procesu Slobodanu Miloševiću bliska Arkanova saradnica, inače advokat po profesiji. Njen iskaz išao je u prilog tezi da je svim jedinicama u Bosni i Hrvatskoj komandovano iz Beograda... Po povratku iz Beograda, nepoznati vozač pokušao je da je pregazi, pa se s porodicom preselila u Englesku.


Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.