Đakovica

Borbeni dron navodno snimljen iznad Kosova

  • Izvor: B92
  • 06.10.2023. 20:21

Borbeni dron "bajraktar TB2" koji je Priština nabavila od Turske, uočen je na nebu iznad Đakovice, objavljeno je u Fejsbuk grupi "ЕrRadar Kosovo."

Kako stoji u opisu fotografija i video-snimka, dron je letio u blizini aerodroma u Đakovici.

Javnosti nije poznato da li je to matični aerodrom tog drona, kao što se ne zna ni da li je imao dozvolu Kfora.

"Bajraktar TB2" je borbena bespilotna letjelica, koja može služiti za izviđanje, ali i za dejstva vođenim raketama po zemaljskim ciljevima. U vazduhu može da provede najviše 27 sati, a može da se podigne do 6.000 metara.

Ovaj dron je koristio Azerbejdžan tokom rata u Nagorno-Karabahu 2020. godine, a upotrebljava ga i Ukrajina protiv Rusije.


Dodik: Konačno se slažem sa Bećirovićem

Dodik: Konačno se slažem sa Bećirovićem

Jedan borbeni dron je prvi put predstavljen sredinom jula u Prištini. Tada nije navedena ni tačna cijena ni broj dronova, kao ni svrha korišćenja.

Dan pošto je prikazan u Prištini oglasio se i Kfor.

"Što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i srodnih ograničenja, uključujući 'bajraktar ​​TB-2', u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, komandant Kfora ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova", stajalo je tada u saopštenju Kfora.

Borbeni dron "bajraktar TB2" nije jedino naoružanje koje je Priština dobila ili kupila od Turske, jer od Ankare nabavlja minobacače, haubice, oklopna vozila, kao i protivoklopne rakete.


Ljubavnica poslala pismo supruzi: Tvoj muž je frustriran

Ljubavnica poslala pismo supruzi: Tvoj muž je frustriran

Prisustvo Turske na Kosovu i Metohiji, ogleda se i u sve većem broju turskih vojnika u Kforu, do kraja godine čak njih hiljadu, kao i činjenici da će za četiri dana dužnost komandanta združenih snaga preuzeti, po prvi put, turski general-major Ozkan Ulutas.

Pratite nas i putem Vibera