Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Đurić: Potrebno jedinstvo za rješenje pitanja Kosmeta

  • 31.08.2018. 21:39

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je za rješenje pitanja Kosmeta potrebno jedinstvo, a da se dešava "sumanuta i histerična kampanja" protiv bilo kakvog rješenja.

"Kampanju vode iz vladajućih krugova u Prištini, u delu međunarodne zajednice, ali i pojedini kod nas. Polako se stvara kritična masa protiv rešenja, što nije u srpskom interesu", napominje Đurić. 

Prema njegovim riječima, teško je promijeniti katastrofalno lošu poziciju jer je veliki dio čovječanstva Kosovo proglasio nezavisnim, a Velika Britanija, NJemačka i mnoge druge zapadne zemlje smatraju svaki kilometar kvadratni Kosova i Metohije nezavisnom teritorijom i da nije potrebno da Srbija dobije bilo šta u teritorijalnom smislu. 

"Imate, nažalost, i gomilu onih u Srbiji koji imaju potpuno identičan stav, Janjić, Janković, Jeremić, Trajković, da ne pominjem sad sve", rekao je Đurić za RTS. 

On je izrazio uvjerenje da na pitanje Kosova i Metohije razumno i racionalno gleda tiha, ali snažna većina sveštenstva, za razliku od onih koji se, kako je rekao, zaklanjaju iza mantija, a bave se politikom. 

Đurić je napomenuo da su se svi smijali kada je bilo riječi o tome da su neophodne zaštićene zone za crkve na Kosovu i Metohiji. 

"Sada vidimo da albanski političari otvoreno govore da su to albanske crkve i manastiri", rekao je Đurić, ukazujući da je ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli govorio da su srpske crkve i manastiri albanski.

  • 10:00 Vaskršnja liturgija iz Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci

    'Vaskršnja liturgija iz Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci

  • 12:00 Vaskršnja priča

    '''Vaskršnja priča

  • 16:00 Vaskršnja poslanica 2024.

    'Vaskršnja poslanica 2024.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.