Predsjednik Turske

Erdogan u posjeti Srbiji 7. i 8. oktobra

  • 26.09.2019. 21:16

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan doći će u dvodnevnu posjetu Srbiji 7. oktobra, saznaje nezvanično "Blic".

Erdogan, prema informacijama "Blica", dolazi u pratnji osam ministara, a prvog dana posjete trebalo bi da bude održana druga sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske i precizirani novi elementi političke i ekonomske saradnje dvije zemalje.

"Narednog dana biće održana trilaterala Srbija-BiH-Turska i poslije toga i ozvaničenje početka radova autoputa Beograd-Sarajevo. Kako sada stvari stoje, u Beograd će doći predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Milorad Dodik, a domaćin će im biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, otkriva izvor "Blica", koji dodaje i da zasad nije planirana posjeta Erdogana Novom Pazaru.

Turski predsjednik je trebalo da dođe 29. avgusta, ali je zbog poslovnih obaveza i putovanja dolazak odložen. Vučić i Erdogan razgovarali su krajem jula telefonom i konstatovali, kako je saopšteno, napredak političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje dvije zemlje. Saglasili su se i da se pokazala dobrom zajednička odluka o ustanovljavanju Visokog savjeta za saradnju. Ovo će biti šesti susret dva predsjednika, a početkom ove godine, parlament u Ankari ratifikovao je novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, "Puteva Srbije" i turske kompanije "Tašjapi", potpisan je u decembru prošle godine. Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege. U Srbiji posluje oko 800 turskih firmi, koje zapošljavaju osam hiljada ljudi.


Trgovinska razmena 1,3 milijarde dolara

Ratifikacijom Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, otvorena su vrata da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dve zemlje. Omogućena je i poboljšanje trgovinske razmjene. U 2017. godini, trgovinska razmjena prešla je milijardu dolara, a 2018. godine dostigla 1,3 milijarde dolara.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program