Srđan Vulović

"Gazivode" neće smanjiti isporuku vode Prištini

  • 24.11.2018. 14:44

Direktor Javnog preduzeća za vodosnabdijevanje, proizvodnju i distribuciju električne energije "Ibar", koje upravlja Hidrocentralom "Gazivode", Srđan Vulović izjavio je da neće biti smanjivana količina isporučene vode albanskoj strani na Kosovu i Metohiji, niti redukovana proizvodnja električne energije za sjever pokrajine, uprkos taksi od 100 odsto koje su prištinske vlasti uvele na proizvode iz Srbije.

Vulović je poručio da će Hidrocentrala "Gazivode" i dalje raditi kao da se ništa nije desilo i da će dati Prištini priliku i šansu da se "vrati na početak".

"Sigurno je da smo mi korektni, da nemamo nikakve loše namere da smanjujemo nivo vode ili da redukujemo proizvodnju struje", rekao je Vulović.

On je istakao da je trenutna situacija na "Gazivodama" mirna i da nema nikakvih problema.

Vulović je istakao da se albanskoj strani isporučuju iste količine vode, kao i prije uvođenja taksi od 100 odsto.

"Mi albanskoj strani nismo ništa uradili nažao, iste količine vode se isporučuju za termoelektranu 'Obilić', koja proizvodi struju za čitavo Kosovo i Metohiju. Vodosnavdevanje je, takođe, normalno. Mi se zaista ponašamo korektno, iako su ove drakonske takse pogodile srpski narod na Kosovu i Metohiji", istakao je Vulović.

On je ukazao da su "Gazivode" od ključnog značaja za snabdijevanje strujom i vodom cijelog Kosova i Metohije i da bez vode iz akumulacionog jezera ne bi bilo proizvodnje struje u termoelektranama A i B u Obiliću.

"Ako voda sa `Gazivoda` ne bi došla do termolektrana onda bi morale da prestanu sa radom u roku od desetak časova. Bez vode sa Gazivode ne bi bilo ni proizvodnje struje i čitavo Kosovo i Metohija bi ostalo bez električne energije", objasnio je Vulović.

On je naveo da "Gazivode" rade normalno, ali da niko ne može da zna šta albanska strana planira.

"U njihovim glavama se svašta dešava, tako da zaista ne znam šta sve možemo da očekujemo", rekao je Vulović za Tanjug.

Prema njegovim riječima, drugi važan faktor je to što od "Gazivoda" zavisi vodosnabdijevanje za vodovod u Kosovskoj Mitrovici, Obiliću, Prištini, Srbici, Vučitrnu i svim gradovima i opštinama u kosovskoj dolini.

On je naglasio da između 600.000 i 800.000 ljudi pije vodu sa "Gazivoda".

"Treći faktor je navodnjavanje poljoprivrednih površina u kosovskoj dolini vodom sa `Gazivoda`, od Kosovske Mitrovice do Uroševca. I četvrti faktor je proizvodnja struje na `Gazivodama` koju koriste Srbi na severu Kosova i Metohije za svoje potrebe", zaključio je Vulović.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.