Hvatala ga šestorica

Isplivala rijetka fotografija Arkana - htio da pobjegne nakon pljačke u Amsterdamu ali nije daleko stigao

  • Izvor: Kurir
  • 19.09.2021. 20:34

Fotografija hapšenja mladog Željka Ražnatovića Arkana nakon oružane pljačke juvelirnice u Amsterdamu ponovo je postala aktuelna na društvenim mrežama!

Ražnatović je kao dvadesetsedmogodišnjak uhapšen 24. oktobra 1979. u Holandiji i osuđen na sedam godina zatvora, ali već 8. maja 1981. godine bježi iz zatvora u Amsterdamu koristeći pištolj koji su mu preko zatvorskog zida dobacila dvojica saučesnika italijanske nacionalnosti.

Iste godine je ranjen prilikom pljačke zlatarske radnje u Frankfurtu, ali nedugo zatim bježi iz bolnice.

Evropska policija ga pamti i kao jednog od rijetkih ljudi koji je uspio da pobjegne iz čuvenog švajcarskog zatvora i to tako što se pomoću "lopovskih merdevina" uspio uz četiri metara visok zatvorski zid i uspio da pobjegne uprkos dvometarskoj bodljikavoj žici. A da bi u tome uspio prethodno je obukao desetak džempera koji su ublažili ubode bodlji.

U Švedskoj je navodno ostao zapamćen kao "razbojnik s ružom". Ušao bi u banku sa cvijetom u ruci i pištoljem u drugoj i lijepo zamolio blagajnicu da mu isprazni novac u kesu. Zatim bi joj ostavio cvijet i udaljio se. Za samo četiri mjeseca počinio je 18 pljački u Švedskoj i oteo 87.000 kruna što su bile ogromne pare u ta doba.

Bio je veoma vješt sa falsifikovanim dokumentima i koristio je desetine identiteta od kojih mu je inače jedno - Arkan - sa lažnog turskog pasoša ostalo kao nadimak do kraja života.

Kad mu je u Švedskoj prigustilo, prelazi u Belgiju, gdje je 1975. uhapšen prilikom pokušaja pljačke i dobija 10 godina zatvora. Poslije četiri godine bježi iz zatvora, pljačka i dalje, ali ga hapse u Holandiji, a tom prilikom je nastala i čuvena fotografija.

Ražnatović je ubijen 15. januara 2000. godine u tadašnjem hotelu "Interkontinental" u Beogradu.


Tagovi:
  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.