KFOR na mostu u Kosovskoj Mitrovici

IZ MINUTA U MINUT: Kosovo dobilo oružane snage VIDEO

  • 14.12.2018. 11:18

Kosovski parlament izlasao tri zakona: Zakon o kosovskim bezbjednosnim snagama, Zakon o službi u kosovskim bezbjednosnim snagama i Zakon o ministarstvu odbrane. Time se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku. Poslanici "Srpske liste" nisu prisustvovali sjednici.

11.40  Svi zakoni i svi amandmani koji su na njih predloženi usvojeni su jednoglasno i ekspresno, za oko sat vremena. Nakon usvajanja poslJednjeg amandmana, svi prisutni u sali kosovske skupštine počeli su da aplaudiraju i jedni drugima čestitaju, od poslanika, preko članova vlade, do kosovskog predsJednika Hašima Tačija.

11.24 – Izglasana sva tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u vojsku Kosova. 

11.15 – U okolini Gračanice okupljaju se Albanci kako bi otišli u Prištinu da proslave. Na putevima su pojačane kontrole policije, javlja reporter RTS-a. 

11.03 – Usvojen zakon o kosovskim bezbjednosnim snagama. Slijedi glasanje o zakonu u službi u KBS.

10.43 – "Dok se čeka glasanje u Skupštini Kosova, da podsjetimo da sigurnost jedne zemlje zavisi od kvaliteta odnosa bezbjednosti, mirnih odnosa sa susjednim zemljama, ali i od snage i profesionalizma njenih oružanih snaga", napisao je na Tviteru američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

10.15 – Sjednica još uvijek nije počela. Reporter RTS-a javlja da je u parlamentu jako obezbjeđenje i da je otežan rad novinara. 

Sva tri zakona su usvojena u oktobru u prvom čitanju uz podršku svih nesrpskih poslanika. Srbi su tada napustili sjednicu navodeći da transformacija KBS nije po zakonu i u interesu Srba na Kosovu i Metohiji.

Ime snaga neće biti promijenjeno jer su za to potrebne izmjene ustava, što nije moguće bez glasova srpskih poslanika.

Zvanični Beograd i Srbi na Kosmetu protive se inicijativi prištinskih vlasti. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da namjera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 1244. Dodao je da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti.

S druge strane, kosovski predsjednik Hašim Tači juče je u uniformi izvršio smotru pripadnika snaga bezbjednosti i tehnike. Rekao je da će nova formacija biti u službi mira na Kosovu, regionu i svijetu.

Premijer privremenih kosovskih institucija, Ramuš Haradinaj napisao je na Fesjbuku da Prištinu samo nekoliko trenutaka dijeli od, kako je naveo, "istorijskog glasanja za formiranje vojske Kosova".

Kaže da će vojska obezbijediti mir "svima koji žive sa nama, u našem zajedničkom domu".

"Da bi Kosovo postalo dio NATO pakta, buduća vojska će uvijek štititi život, dostjanstvo i integritet građana", napisao je Haradinaj.

Na glavnom trgu i drugim centralnim ulicama u Prištini, istaknute su zastave zemalja Kvinete.KFOR obezbjeđuje most u Kosovskoj Mitrovici.

Juče se oglasio i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet koji je objavio na Tviteru da je današnje glasanje u kosovskom parlamentu "istorijsko" i da će SAD podržati razvoj i "organizacionu evoluciju" KBS.

Terase i lokali duž šetališne zone u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice ukrašeni su sinoć zastavama Srbije.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.