Kokin Brod

Izranja potopljena crkva iz Zlatarskog jezera: Ukazale se zidine i ostaci groblja

  • Izvor: Novosti.rs
  • 23.02.2022. 18:34

Iz Zlatarskog jezera u Kokinom Brodu ukazale su se ovih dana zidine kuća i ostaci grobalja.

Prizori koji su mnogima neobična, svojevrsna atrakcija, za mnogo porodica i njihovih potomaka, sa nadgrobnim spomenicima izronile su bolne uspomene na vrijeme gradnje hidroelektrane kada su sa punjenjem akumulacije polako nestajali njihovi dotadašnji životi.

Kokin Brod, mjesto na sredokraći puta Beograd - Crnogorsko primorje i raskrsnica puteva u Starom Vlahu (za Zlatibor, Priboj, Ivanjicu i Novu Varoš) odavno je jezero. Tu gdje se nekad brodio (prelazio) Uvac, nedaleko od ušća Zlošnice, prema Kokića stranama, prije 71 godinu neimari su u srce reke pobili najveću zemljanu branu U Srbiji.

Odavdje su se sa rastom jezera sa ognjišta prije sedam decenina selile mnogobrojne porodice. Ostavljali su okućnice, zavičaj, ambare, groblja i uspomene, saborište i igrališta da negdje u okolini ili širom Srbije sviju gnezda...

Neki i sad dolaze da vide ognjišta predaka, ali je zbog padavina prolaz otežan i rizičan. Na jednom od spomenika koji je decenijama bio u tami jezera uklesano je: "Ovdje počiva u očinom grobu Mirko Matijević. Živio ja časno 47 godina. Pogibe od bacača mine pred svojom kućom 8. 10. 1944. godine od četnika…"

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.