Ozkan Ulutaš

Komandant Kfora: Bezbjednosna situacija poboljšana

  • Izvor: Agencije
  • 24.11.2023. 16:20

Komandant Kfora Ozkan Ulutaš izjavio je da se bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji, poslije porasta tenzija posljednjih mjeseci, poboljšala i naveo da je NATO brzo odgovorio na nedavno nasilje raspoređivanjem dodatnih 1.000 vojnika i oklopnih vozila.

Komandant Kfora je u intervjuu za Tanjug rekao da je učetvorostručeno prisustvo Kfora na sjeveru Kosova i kao i da je utrostručen broj patrola, uključujući i duž administrativnih prelaza.

- Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da naša misija nastavi da ispunjava svoj mandat UN da osigura bezbjedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i Metohiji i slobodu kretanja, na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, u svakom trenutku i na nepristrasan način - rekao je on.

Ulutaš je naveo da je NATO posvećen bezbjednosti na KiM i dodao da će Kfor ostati dokle god bude potrebno, u skladu sa mandatom UN.

- Kfor takođe nastavlja da stvara bezbjednosni okvir neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje ЕU napredovao, što je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti - naglasio je on.

Upitan da li je razgovarao sa predstavnicima srpske zajednice na sjeveru KiM, ali i južno od Ibra, Ulutaš je odgovorio da mu je prioritet bio da njeguje komunikaciju i koordinaciju zasnovanu na povjerenju.

- Kfor redovno i transparentno komunicira sa svim međunarodnim i lokalnim akterima. Do sada sam, kao komandant Kfora, imao sastanke sa mnogim sagovornicima među kojima su predstavnici kosovskih institucija i bezbjednosnih organizacija, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Mojsilović, vladika Teodosije, iguman Sava Janjić, načelnik misije ЕULЕKS, general-major Barbano i predstavnici Ujedinjenih nacija, OЕBS i diplomatske zajednice - rekao je on.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: