Epidemiolog

Kon: Broj umrlih veći od registrovanog

  • Izvor: RTS
  • 18.10.2021. 14:22

Doktor Predrag Kon kaže da medicinski dio Kriznog štaba zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mjere i smanjiti kontakte, što bi podrazumijevalo skraćivanje radnog vremena, kao to i da deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

- Istovremeno smo tražili da se maksimizira kontrola sprovođenja mjera uz korišćenje sankcija koje će se javno objavljivati. Tražili smo i da budu zabranjena javna okupljanja više od pet ljudi - sve što bi spriječilo masovno zaražavanje koje nam se dešava - kaže Kon za RTS.

Ističe da bi se sa takvim mjerama rezultati vidjeli brzo, ali da je činjenica da bi došlo samo do predaha jer bi bez vakcinacije i sa popuštanjem mjera ponovo došlo do podizanja broja zaraženih.

- Skeptičan sam da će takve mjere biti usvojene, ali vjerujem da će o kovid propusnicama još biti riječi i očekujem da će to postupno početi da se uvodi. Vidjećemo samo kako - kaže doktor Kon.

Kaže i da ne želi da priča o argumentima koji nisu u vezi sa medicinom jer epidemilozi, kako kaže, moraju da ukazuju na katastrofalnu situaciju.

- Ulazimo u šestu nedjelju kada imamo preko 6.000 slučajeva dnevno, što je u jednom trenutku otišlo i na 8.500. To se nikada do sada nije desilo. Imamo trenutno u bolnicama najveći broj onih u teškom stanju. Situacija je takva da nema mjesta i da se čeka satima - ističe Kon.

Doktor Kon napominje da dolazi zima, koja je, inače, pogodna za respiratorne viruse, kao i sezona slava, što je, takođe, prilično nepovoljno.

Ističe da se prestalo sa poštovanjem mjera i da se prošle godine u ovo doba shvatalo da nije vrijeme za slavlja, ali da trenutno ne izgleda da će ponovo biti tako.

- Ne možemo bez ozbiljnih razmišljanjima o kontaktima i ozbiljnog poštovanja mjera da očekujemo da će ovo da se zaustavi - upozorava doktor Kon.

Kaže da je broj umrlih svakako daleko veći od onog koji se registruje, što je posljedica različitih načina praćenja.

- Jedno je ono što se registruje u toku samog događaja, a drugo su naknadne statističke analize na osnovu viška smrtnosti. Ne može da se mijenja metod i da se podaci iz drugog ubacuju u prvi, a i korsite se podaci koji su dostupni i u skladu sa zakonom. Ipak, da neko ne misli da se razlikujemo - umiranje je i kod nas na nivou sličnom kao i u mnogim drugim dijelovima svijeta - naglašava Kon.

Kaže da virus traži prostor među osjetljivima i da ih nalazi među onima koji imaju najviše kontakata - nevakcinisani starosti između 30 i 55 godina.

- Najmanje su vakcinisani oni ispod 30 godina i oni će tek najmasovnije da se zaražavaju jer virus stalno traži prostor. Posebno to važi i za mlade od 12 do 18 godina. Formira se neka vrsta vršnjačke solidarnosti što je potpuno naopaka stvar. Stvara se utisak da je kul biti nevakcinisan - kaže doktor Kon.

Tagovi:
  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.