Ministar trgovine Srbije

Ljajić: Politička odluka sa ogromnim negativnim posljedicama

  • 21.11.2018. 16:51

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić ocijenio je danas da je odluka Prištine da poveća takse za 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH "par ekselans" politička odluka, koja će imati ogromne negativne posljedice.

On je rekao da su dva razloga za tu odluku - jučerašnje glasanje u Interpolu i činjenica da međunarodna zajednica nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje je uvodila Priština. 

"Posledice su svakako ogromne, pre svega, ekonomske. Ovo znači definitvno obustavu svake vrste trgovine između centralne Srbije i Kosova i Metohije", rekao je Ljajić. 

On je istakao da nema tog proizvođača iz centralne Srbije koji može da bude konkurentan sa tolikim taksama, porezima i carinama koje se uvode, prenio je B92. 

"Bolje da su rekli "zabrana trgovine sa Srbijom", nego što na ovakav način pokušavaju to da urade. Stvari se moraju nazvati pravim imenom - ovo jeste sprečavanje i zaustavljanje trgovine između Kosmeta i centralne Srbije", istakao je Ljajić. 

On je naveo da je iz centralne Srbije prošle godine na Kosovo i Metohiju plasirana roba vrijedna 440 miliona evra, a da je centralna Srbija uvezla robu u vrijednosti od 21 milion evra, te da se ove godine bilježi rast od oko devet odsto, pa će i posljedice ovakve odluke biti ogromne. 

Odgovarajući na pitanje kakvu reakciju međunarodne zajednice sada očekuje, Ljajić kaže da nema žešće reakcije nego da se sve ove odluke i mjere povuku. 
 

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 ATV Intervju: Sergej Lavrov

    ''Еkskluzivni intervju Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Ruske Federacije. Govoriće o vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, trenutnoj situaciji na globalnoj političnoj sceni, odnosima Rusije i Zapada, te o političkoj situaciji u BiH. Intervju vodi novinarka Darinka Petrović.

  • 20:40 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 21:10 Film: Еkipa (12+)

    '"Еkipa" je priča sa sjajnim humorom koja govori o ljubavi, krimi-komedija za sve generacije, ali je ujedno i prvi film koji prikazuje srpski fudbal i rivalitet između dva najveća kluba – Partizana i Crvene zvezde.

  • 22:40 Serija: Nasljednici (12+)

    'Serija: Nasljednici (12+)

  • 23:40 Serija: Red Rok (16+) (R)

    Serija: Red Rok (16+) (R)