Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar

"Ljekari koji savjetuju pacijente da ne prime vakcinu će vjerovatno izgubiti licencu"

  • Izvor: RTS
  • 14.10.2021. 15:09

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će ljekari koji svojim pacijentima kažu da ne prime vakcine ići na Sud časti Ljekarske komore Srbije i tako, vjerovatno, navodi, izgubiti licencu.

Govoreći o ljekarima koji su protiv vakcina, Lončar je rekao da će Ljekarska komora Srbije pokrenuti proces i prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi kada neki ljekar kaže pacijentu da ne treba da se vakciniše.

Dodao je da će u tom slučaju ljekar ići na Sud časti pri Ljekarskoj komori Srbije i da to znači da će onda "vjerovatno izgubiti licencu".

"To je odluka struke, a članovi Ljekarske komore Srbije su svi ljekari u Srbiji. Podržavam tu odluku, to je nešto neminovno", rekao je Lončar.

Kada je riječ o epidemijskoj situaciji, ministar je rekao da zaražene djece ima mnogo i da taj broj raste iz minuta u minut.

Naveo je da trenutno nema ni porodice ni škole gdje neko dijete nije pozitivno na kovid. 

Lončar je rekao da deca bolje podnose infekciju i imaju nešto blaže kliničke slike, ali istakao je da su mlađi takođe prenosioci i mogu da prenesu zarazu starijima.

Ministar je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je najkritičnije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, gdje, kako kaže, ne padaju brojevi novooboljelih.

"Računajte da je svuda kritično. Imamo problem na nivou cijele Srbije", rekao je Lončar ispred Univerzitetske dečje klinike "Tiršova".

Ministar je rekao i da "nema teoretske šanse" da će uskoro neka kovid bolnica izaći iz takvog sistema liječenja.

"Na ivici smo da Zemunsku bolnicu stavimo u kovid sistem, takva je situacija", istakao je Lončar.

Rekao je i da veliki broj ljudi, koji nisu kovid pozitivni, trpe čekajući da dođu do ljekara i dodao da je jedino rješenje u masovnoj vakcinaciji.

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina