Na prijedlog Angele Merkel

Miroslav Lajčak vodi pregovore Beograda i Prištine?

  • 07.02.2020. 19:58

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biće specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rješenju pitanja Kosova, saznaje  "Blic" u diplomatskim krugovima u Berlinu.

Kako kaže izvor "Blica", odlazeći slovački ministar spoljnih poslova dolazi na tu poziciju na prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel, koja bi se na taj način, doduše posredno, snažnije angažovala.

- Sada je ozvaničeno, i državni vrh Beograda i rukovodstvo Prištine su upoznati da će Lajčak ubuduće voditi pregovore - navodi sagovornik Blica.

U kabinetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Blic juče nije uspio da dobije potvrdu ovih saznanja, međutim Vučić je jutros na RTS-u rekao da "ne isključuje ovu mogućnost".

- Ta osoba će svakako biti pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam time sve rekao - rekao je Vučić.

Miroslav Lajčak je izbor Berlina, ali ni Rusija neće imati ništa protiv, budući da je Slovak završio Moskovski državni institut za međunarodne odnose.

I prethodnih mjeseci spekulisalo se da bi upravo Lajčak mogao da bude izaslanik EU za Zapadni Balkan, ali potvrda nije stigla do danas.

Lajčak je dobar poznavalac prilika i iskusni političar, a već je obavljao više važnih funkcija na ovim prostorima - bio je na dužnosti specijalnog predstavnika EU u BiH od 2006. do 2009. i kratko je radio u Evropskoj službi za spoljne poslove. Govori jezik koji razumije ovaj region, a ima i potrebno iskustvo.

Ipak, šta to znači za Srbiju? 

- Lajčak dolazi iz Slovačke, zemlje koja nije priznala Kosovo. On će zato sve učiniti kako bi opravdao dato povjerenje i još jače će se boriti za nezavisnost Kosova da bi dokazao vjernost njemačkom stavu - navodi izvor "Blica" iz vrha vlasti.

Značajnije uključivanje Njemačke u pregovore Beograda i Prištine se i očekivalo, a najavio ga je u nekoliko navrata i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prije samo nedjelju dana on je izjavio da zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, ali i ocenio da će bez obzira na to koja je ličnost u pitanju, Berlin preko Brisela voditi glavnu riječ u vezi s Kosovom.