Darko Tanasković

Odbijanje ulaska u NATO - moralno i egzistencijalno

  • 18.04.2019. 14:42

Profesor Darko Tanasković vjeruje da će biti nastavljeni pritisci međunarodne zajednice na Srbiju i Republiku Srpsku da promijene stav o NATO-u i napominje da je mnogo teže što i u srpskoj sredini postoje oni koji zagovaraju zaboravljanje svega što se dogodilo 1999. godine.

"Mnogo je teže što i u srpskoj sredini postoje oni koji predlažu da Srbija i Republika Srpska prihvate članstvo u NATO-u. Tu ima začuđujuće mnogo ideoloških i drugih predrasuda i, naravno, interesa", rekao je Tanasković Srni. 

On je naglasio da je jasno odbijanje Republike Srpske da prihvati mogućnost ulaska BiH u NATO - moralno i egzistencijalno. 

Tanasković je istakao da činjenica da Bošnjaci nisu u stanju da to shvate i tim pitanjem uslovljavaju formiranje vlasti na nivou BiH govori da bošnjačka politika predstavlja nastavak rata drugim sredstvima. 

"Neki ljudi, pogotovo u bošnjačkom nacionalnom korpusu, još nisu shvatili koji su motivi Srba da ne žele u NATO i oni to dovode na nivo nečega što je u stvari dnevna politika - formiranje Savjeta ministara i imenovanje mandatara. To su čista politička pitanja, a za Srbe je to moralno i egzistencijalno pitanje", rekao je Tanasković, koji danas u Beogradu učestvuje na tribini "Zašto Srpska neće u NATO?". 

On je naglasio da je korektan i, ako treba, i partnerski odnos sa NATO-om nešto što realnost nalaže. 

"Međutim, članstvom u NATO i Republika Srpska i srpski nacionalni korpus bi u celini izgubili i ono malo aduta da pokažu dostojanstvo i samosvojnost, a i na političkom planu argumente koji se moraju saslušati", naglasio je Tanasković.