Optužbe na račun oca Janjića smišnjene da se maskira istina o ugroženosti Dečana

  • 11.04.2021. 18:48

Optužbe plasirane na račun igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića pažljivo su smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti tog svetog mjesta, koje se zbog učestalih napada ekstremista 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija je takve optužbe nazvala besmislenim, koje nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti, a i licemjerni su pokušaji da se teze zamijene i monasi proglase ratnim zločincima.

U saopštenju je navedeno da se njima dodatno crta meta na čelo igumana Dečana, a ova svetinja proglašava legitimnom metom, jer joj se osporava njen duhovni i vjerski značaj i uloga.

Od trenutka kada je organizacija "Evropa nostra" svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrijepljeno stanje.

"Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsjekao glavu 1999. godine - istaknuto je u saopštenju Kancelarije.

Zato su, navodi se, apsurdni pokušaji da se samoproglašeno Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i vjerske tolerancije kada se svakodnevno na terenu dešavaju incidenti o kojima je obaviještena i EU i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji, prenosi RTS.

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je istragu protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina, prenosi portal Reporteri.

Visoki Dečani jedini je spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom budući da se radi o spomeniku izuzetno velike istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svijet.

Manastir, koji je kao svoju zadužbinu u 14. veku podigao srpski kralj Stefan Dečanski, nakon čije smrti je radove nastavio njegov sin car Dušan, upisan je na Uneskovu Listu svetske baštine, a od 2006. godine se nalazi i na Uneskovoj Listi ugrožene svjetske baštine.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film:Ponovo kod kuće (16+)

    '' Film:Ponovo kod kuće (16+)

  • 23:50 Vaskršnja poslanica i Prenos Vaskršnje liturgije iz Hrama Svetog Save na Vračaru

    ' Vaskršnja poslanica i prenos Vaskršnje liturgije iz Hrama Svetog Save na Vračaru