Pešterska visoravan

Ovčari pale vunu jer je niko neće

  • 02.07.2019. 22:21

Svake godine, od 15. marta do 15. jula, braća Almir i Nazim Tahirović, iz Raždaginje, na Pešteru, specijalnom "električnom mašinom" ošišaju po 25.000 ovaca. Šišanje svakog grla, koje obično traje nepun minut, naplate po evro, a bude dana kada kroz njihove ruke prođe i po 300, pa čak i 400 ovaca. Duša ih, kažu braća, boli što se gro ošišane vune odmah spaljuje..

"Petnaest godina smo u ovom poslu. Ranije su se ovce šišale ručno, makazama, što je bio težak i mukotrpan proces. Stočari su se baš mučili. I sada je naporno, ali je mnogo lakše, jednostavnije i isplativije nego ranije. A čak je i ovcama sigurno prijatnije, jer se sve završi brzo i bez "mučenja", pa se i ne bune," priča majstor Almir, i dodaje da na Pešteru ovce šiša još samo njihov komšija Fikret Cucak, koji takođe ima pune ruke posla.

Osim na Pešteru, gdje žive i gdje je stočni fond najbrojniji, ovce šišaju i u užičkom kraju, po Zlataru, na sjeveru Kosmeta i na Goliji. Objašnjavaju nam da je tokom šišanja potrebna snaga, maksimalna koncentracija i laka ruka.

"Stočari su zadovoljni kako radimo, jer je svako naše šišanje brzo i kvalitetno, a nadamo se da ćemo se ovim poslom baviti još dugo. Nekada je vuna bila bogatstvo. Od pešterske vune tkali su se vrhunski ćilimi i pleli topli džemperi, ali, sada je sve to zamrlo. Na Pešteru vunu više niko ne otkupljuje, ne znamo šta ćemo sa njom, pa je najčešće odmah odvozimo u specijalne jame, polivamo benzinom i palimo," kaže Nazim Tahirović. 

"Samo manje količine čuvamo i sušimo, ali i to na kraju bacimo," uključuje se u razgovor stočar Jusuf Dacić, iz sela Bioci, na centralnom Pešteru, vlasnik stada od 500 ovaca.

On i drugi pešterski stočari pamte vrijeme kada je pešterska vuna otkupljivana i izvožena za Englesku, gdje je uglavnom korišćena za tkanje tepiha.

"Bar smo mogli da pokrijemo šišanje. Ovako, braći Tahirović, koji stvarno vrhunski obavljaju posao, svake godine moram da platim 500-600 evra, a onda vunu bacim. Loše ide i otkup jagnjadi, pa je teško opstati na Pešteru," naglašava Dacić.

Pešterske tkalje bile su poznate širom svijeta, a samo u PIK "Pešter" radilo ih je oko 3.000. Pešterski ćilimi stizali su i na carske dvorove. Sada tkaju samo starije žene, koje koriste obrađenu i kvalitetniju vunu, mahom porijeklom iz Australije, dok pešterska vuna neprerađena propada.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program