Petar Petković

“Pala je prva kap srpske krvi, psihopata Kurti htio da proizvede sukobe"

  • Izvor: Agencije
  • 13.10.2021. 12:36

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se na vanrednoj konferenciji za medije povodom nereda na KiM.

“Pripadnici ROSU i KPS su danas napali narod, koristili bojevu municiju. Sve ovo je maslo Aljbina Kurtija, koji želi da se sveti Srbima na KiM”, rekao je Petković.

On je rekao da je u neredima ranjen Srbin, Srećko Sofronijević, mladić star 36 godina i da je ovim "pala prva kap srpske krvi".

“Dok mi sve rješavamo dijalogom imate Kurtija i druge koji krizama rješavaju stvari kako bi zauzeli sjever Kosova što im je opsesija. Pokušavaju da kriminalizuju sjever”, rekao je Petković i dodao da vlasti u Prištini posljednjim potezima pokušavaju da kompenzuju poniženje koje su pretrpjeli posljednjim dogovorom u Briselu.

Petković je pojasnio i da Priština pretresima apoteka i magacina sa lijekovima pokazuje da krši sve sporazume, da im dijalog nije bitan i da pokušava da pridobije poene pred izbore.

Prema njegovim riječima, u upadu prištinskih specijalaca i rafalnoj paljbi povrijeđeno je desetine Srba, dodajući da će se zbog izuzetno dramatične situacije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u 15.00 časova u Raškoj sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i da će prije toga obići još nekoliko lokacija.

"Ovo što se desilo jutros u Kosovskoj Mitrovici i u Zvečanu je sedmi upad ROSU na sever Kosova, gdje se oni opet obračunavaju sa golorukim srpskim narodom. Povod je nekakvo krijumčarenje robe, ali je jasno da je riječ o namjeri psihopate Kurtija da proizvede sukobe", ocijenio je Petković.

On je naveo da su specijalci ROSU, naoružani dugim cijevima i šok bombama, po nalogu Kurtija krenuli ka Tehničkoj školi u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, ali je goloruki srpski narod uspio da odbrani taj dio grada i otjera ROSU u bazu "Belvedere" u južnom dijelu Mitrovice.

"Naši ljudi, koji su bili pod njihovim rafalima, uspjeli su da ih otjeraju i iz centra Zvečana, gde su upadali u magacine, privatne kuće i apoteke", rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, po povratku ROSU u južnu Mitrovicu, oni su odatle sa pet oklopnih vozila ponovo krenuli na sjever, ali su ih Srbi spriječili u tome kod mjesta Rudare, gdje se vodio veliki okršaj.

"Jedinice ROSU bojevom municijom su pucale na goloruki srpski narod, koji brani svoje pravo da ima slobodu kretanja, da se liječi i zadovoljava osnovne potrebe", istakao je Petković.


  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 ATV intervju

    ''ATV intervju

  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.