Patrijarh blagoslovio Sabor i ukazao na značaj jedinstva

  • 24.05.2021. 12:51

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije blagoslovio je početak Sabora Srpske pravoslavne crkve poručivši da su se arhijereji sabrali, prije svega, da bi pokazali jedinstvo Crkve i da bi susrevši se u Duhu svetom zajedno donijeli rješenja koja nisu naprosto administrativna, nego imaju za cilj da izgrađuju Tijelo Hristovo.

On je ukazao, nakon Svete arhijerejske liturgije, koju je služio u Hramu Svetog Save u Beogradu, da sabori episkopa nisu poput drugih okupljanja.

- Glava tijela Crkve jeste Hristos i mi episkopi nismo naprosto predstavnici običnih ljudskih organizacija, nismo izabrani da u ime grupa ljudi dolazimo na Sabor i predstavljamo nešto kao "centralni komitet", kako se to nekada zvalo. Episkop i sveštenik je tu u ime Hristovo, da služi tajnu Hristovu - rekao je patrijarh Porfirije.

On je zamolio prisutne da se svi zajedno pomole za jedinstvo Crkve koje je nepovredivo, ali, kako je rekao, može ponekad biti dovedeno u rizik " samovoljom i individualnim pogledom na svijet".

Patrijarh Porfirije je podsjetio da zbog izazova pandemije virusa korona dvije godine nije bilo Sabora, te da je mnogo tema o kojim može da se razgovara.

- Prije svega, da preobražavamo i vrijeme i prostor Hristom nepromjenjivim koji je i juče i danas i sutra nepromjenjiv - rekao je patrijarh srpski.

On je podsjetio da su se od prošlog do ovog Sabora upokojili patrijarh Irineja, episkop valjevski Milutin, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop umirovljeni Atanasije.

- Ne zna se ko je od njih bio važniji za život naše Crkve, koji je više doprinio životu, propovijedanju i svjedočenju Hrista. Znamo da Hristos poziva kada je najspremniji i da oni ima logiku koja se bavi spasenjem, za pomoć dušama upokojenih - rekao je patrijarh Porfirije.

Govoreći o današnjem prazniku - Svetim Ćirilu i Metodiju, on je rekao da su oni učinili mnogo da Sloveni postanu "dio stada Hristovog".

- Molite za nas arhijereje, da početak Sabora i priziv Svetog duha budu smjernice tokom saborovanja, da ono što budemo razmjenjivali bude nama na spasenja, a Crkvi na dobro. Neka je blagosloven Sabor - poručio je patrijarh Porfirije.

Tagovi:
  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program