Njegova svetost

Patrijarh Porfirije čestitao Dan Republike Srpske i donošenje Ustava, a potom citirao Dodika

  • Izvor: ATV
  • 28.02.2024. 18:32

Srpska pravoslavna crkva ključna je za očuvanje identiteta i opstanka srpskog naroda ne samo u Crnoj Gori, nego i u Srpskoj i Srbiji. Srpska pravoslavna crkva čuva identitet kroz vijekove. Zašto su ove riječi gospodina predsjednika Dodika istinite? Prije svega zbog toga što crkva i narod nisu dvije stvarnosti koje bi neko htio da prikaže, to je jedno te isto. Jedna porodica, jedno tijelo i jedna vjera i kako je predsjednik Dodik rekao, jedan identitet, rekao je ovo tokom svog govora u Beogradu patrijarh Porfirije, povodom Dana Republike Srpske i donošenja Ustava Srpske.

- Čestitam svima Dan Republike Srpske, a onda i jubilej donošenja Ustava Republike Srpske, kao demokratskog izraz volje srpskog naroda koji živi u Republici Srpskoj - počeo je obraćanje patrijarh Porfirije.

- Srpska pravoslavna crkva ključna je za očuvanje identiteta i opstanka srpskog naroda ne samo u Crnoj Gori, nego i u Srpskoj i Srbiji. Srpska pravoslavna crkva čuva identitet kroz vijekove. Zašto su ove riječi gospodina predsjednika Dodika istinite? Prije svega zbog toga što crkva i narod nisu dvije stvarnosti koje bi neko htio da prikaže, to je jedno te isto. Jedna porodica, jedno tijelo i jedna vjera i kako je predsjednik Dodik rekao, jedan identitet - rekao je patrijarh Porfirije.

Prijemu u Domu vojske Srbije prisustvuju Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednici skupština Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Vladimir Orlić.

Na prijemu, koji je počeo intoniranjem himi Srbije i Republike Srpske prisutni su i ministri za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, unutrašnjih poslova Siniša Karan, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Еgić, energetike i rudarstva Petar Đokić, saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, ministar za rad i socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković, kao i šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović, koji je i domaćin prijema.

Svečanosti prisustvuju predstavnika diplomatskog kora, istaknutih ličnosti iz svijeta kulture, nauke, umjetnosti, privrede i sporta Srbije i Srpske, akademici, generali, naučnici, predstavnici zavičajnih udruženja i druge zvanice.

Prijem se održava u Domu vojske Srbije i deseti je po redu jubilarni prijem u Beogradu povodom obilježavanja dva značajna datuma.

Pratite nas i putem Vibera