Nenad Popović

Pitanje Kosmeta polako se vraća u UN

  • 24.09.2018. 09:51

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović ocijenio je da se pitanje Kosova i Metohije polako vraća u Savjet bezbjednosti UN.

Popović je naveo da pregovori o Kosovu pod okriljem EU nisu dali nikakav rezultat, te da je jasno da bez SAD, Rusije i Kine nije moguće postići održivi i primjenjiv kompromis Beograda i Prištine. 

"Pitanje Kosova polako se vraća na jedino mesto gde ono može da bude rešeno, a to je Savet bezbednosti UN, gde Srbija ima prijatelje Rusiju i Kinu koji štite teritorijalnu celovitost Srbije, poštujući srpski Ustav i Rezoluciju 1244", rekao je Popović za "Večernje novosti". 

On smatra da je od samog potpisivanja briselskih sporazuma jasno da Albanci ne žele da ispune svoju osnovnu obavezu i formiraju zajednicu srpskih opština i da za to imaju prećutnu podršku nekoliko zapadnih zemalja. 

Popović kaže i da naočigled EU počinje da se ostvaruje plan "velike Albanije" koji unosi nestabilnost u cijeli region. 

"Smatram da Srbija mora da zauzme mnogo oštriji stav prema albanskom premijeru Ediju Rami koji tu ideju podržava i promoviše, pokazujući time otvoreno neprijateljstvo prema Srbiji. Takvi pokušaji su napad na naš Ustav i državnu granicu i sigurno je da Srbija to neće posmatrati ćutke", rekao je Popović. 

Komentarišući analizu američkog kongresa da je veliki problem Humanitarni centar u Nišu i navodna ruska baza u Batajnici, Popović kaže da je u interesu Srbije da ima Humanitarni centar. 

"Taj centar treba dalje da razvijamo s našim ruskim partnerima uz davanje odgovarajućeg statusa njegovom osoblju da bi mogli nesmetano da obavljaju svoju funkciju", rekao je Popović i dodao da vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici ne remontuje samo ruske, već i evropske "erbasove" letjelice i da ne vidi kome to može da smeta. 

Na pitanje da li će približavanje Kini izložiti Srbiju pritiscima SAD i EU, slično kao i zbog Rusije, Popović kaže da Beograd vodi samostalnu i suverenu politiku i da je njeće mijenjati. 
 

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.