Proizvodnja "Sputnjika" na "Torlaku" moguća za devet-deset mjeseci

  • 11.02.2021. 17:26

Proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik V" u Srbiji bi mogla da počne za devet do deset mjeseci, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je naveo da bi za dva-tri mjeseca u Srbiji mogli da počnu transport, punjenje, pakovanje i distribucija ruske vakcine.

Poslije sastanka sa delegacijom ruskih stručnjaka koji su došli da utvrde ima li uslova za početak proizvodnje "Sputnjika V" u Institutu "Torlak" u Beogradu, Popović je rekao da je već sedam evropskih zemalja, među kojima su i Njemačka, Češka i Austrija, izrazile želju da se hitno počne s proizvodnjom vakcine u Srbiji.

Popović je rekao da će sutra početi ekspertski razgovori na Institutu "Torlak" i izrazio uvjerenje da će uspjeti da se uradi sve što je neophodno kako bi se ova vakcina proizvodila u Srbiji.

Direktor Instituta "Torlak" Vera Stojiljković rekla je da "Torlak" posjeduje tehnologiju i stručnjake koji mogu da odgovore zadatku i nada se da će ruski stručnjaci sutra imati priliku da se u to uvjere.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da će proizvodnja "Sputnjika" u Srbiji u potpunosti zadovoljiti zahtjeve u ovoj zemlji, ali i obezbijediti da ona postane i zemlja proizvođač za zemlje u regionu, pa i šire.

"Otvorenost i spremnost Rusije i naših institucija da pružimo tehnologije, pomoć u proizvodnji vakcine "Sputnjik V", jasno pokazuje da Rusija uopšte ne razmišlja o globalnom nadmetanju i da je naš cilj samo da imamo prijatelje, zajednički odnos i saradnju s jednim ciljem koji ujedinjuje sve - borba protiv virusa korona i pandemije", rekao je Bocan-Harčenko.

On je naveo da je vakcina "Sputnjik" sada na razmatranju u EU i izrazio nadu da će ovaj proces ići bez politizacije, na osnovu objektivnih podataka, te dodao je ova vakcina najbolja, najefikasija i najbezbjednija.

Rusku delegaciju, koju je predvodio ruski ambasador, čine predstavnici Ministarstva industrije, Fonda za direktne investicije i Agencije za lijekove.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program