Radovan Višković

Srbija iskren prijatelj koji je spreman da pomogne Srpskoj

  • 11.01.2019. 19:08

Republika Srpska i Srbija zajedničkim snagama gradiće hidroelektrane Paunci i Foča, dogovoreno je to poslije odvojenih sastanaka Radovana Viškovića, predsjednika Vlade Republike Srpske, sa predsjednikom i premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić u Beogradu. 

Vlada Republike Srpske već je donijela odluku o pregovaračkom postupku, Elektroprivreda RS trebalo bi da dobije koncesiju, a biće formirano zajedničko preduzeće sa Elektroprivredom Srbije, rekao je Višković. O ovim i drugim infrastrukturnim projektima biće riječi tokom sastanaka Ekonomskih komiteta Srpske i Srbije i na zajedničkoj sjednici dviju Vlada do kraja februara. 

"Republika Srbija će imati imati 51 odsto, Republika Srpska 49. Neću vam elaborirati zašto je to tako, zbog ubrazanja nekih procedura itd. Nadamo se da će vrlo brzo komitet zajednički, energetski komitet, koga čine direktori elektroprivreda i ministri, oni će se u Banjaluci sastati već 25., 26. decembra i definisati ovo o čemu govorimo. Ne čekajući da se uradi sva projektna dokumentacija, da se dobiju dozvole i odborenja, da se može ući već u pripremne radove. Tako da ni jednog momenta ne želimo da gubimo na vremenu," rekao je Višković. 

Srbija će, kao iskren prijatelj i pouzdan partner, uvijek biti snažan oslonac Republici Srpskoj, rekao je
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. 

"Srbija će uvijek, uz poštovnje Dejtonskog sporazuma, pomagati različite infrastrukturne i druge projekte u RS, kao i zajednički rad na njegovanju naših kulturnih i duhovnih veza," naglasio je Vučić, poslije sastanka sa premijerom Viškovićem. 

Premijeri Srbije i Srpske su razgovarali o jačanju ekonomske i privredne saradnje i o mogućnostima organizacije poslovnog foruma, sa učešćem privrednika iz Srbije i Republike Srpske. Brnabićeva je poručila da je jačanje saradnje sa Republikom Srpskom istovremeno i jačanje saradnje sa BiH u interesu mira, stabilnosti i što boljeg povezivanja i napretka čitavog regiona. 

"Mogu reći da sam danas veći optimista nego juče, kada sam čuo šta je sve Srbija spremna da pomogne Republici Srpskoj i srpskom narodu. Da je moja pozicija, kao predsjednika Vlade Republike Srpske, olakšana i da zaista one neke dileme, koje sam imao već juče, danas su otklonjene. I imam apsolutnu podršku i sad vidim da imam iskrenog prijatelja koji je spreman da pomogne Republici Srpskoj u svakom momentu, pa čak i u svakom pogledu," rekao je Višković. 

Predsjednik Vučić je premijeru Viškoviću rekao da će sa početkom građevinske sezone krenuti radovi na izgradnji autoputa od Kuzmina prema Rači, a obaveza Srbije je i izgradnja mosta na rijeci Savi, koji bi se nastavljao na postojeći granični prelaz. Srbija je čak spremna da pruži pomoć Srpskoj za izgradnju autoputa od Rače prema Bijeljini, rekao je Višković. Republika Srpska ovih dana vodi pregovore kako bi dobila sredstva za nastavak izgraddnje autoputa od Doboja prema Bijeljini. 
 

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.