Star 19 vijekova

Srbija: Pronađen pa ukraden rimski spomenik

  • 19.07.2020. 18:17

Rimski spomenik neprocjenjive vrijednosti, star 19 vijekova, samo dan nakon što je u petak, 10. jula 2020. godine, pronađen prilikom zemljanih radova uz put koji vodi ka deponiji Vinča - nestao je u noći između subote i nedelje.

Kako se navodi, lopove nije omela ni težina spomenika od skoro pola tone. Ovaj izuzetan i jedinstven spomenik pronađen je prošlog petka prilikom zemljanih radova na deponiji Vinča.

Iako je obaviještena uprava deponije i s nadležnima dogovoreno da se spomenik zaštiti kako bi već u ponedjeljak ujutru mogao da bude bezbjedno transportovan u Narodni muzej u Beograd, spomenik je nestao između subote u 17 časova i nedjelje u osam časova. Narodni muzej obavijestio je policiju o krađi.

"Budući da arheološki predmeti otkriveni na teritoriji Republike Srbije po zakonu pripadaju Republici Srbiji, a imajući u vidu da je epigrafski spomenik evidentiran i snimljen od strane stručnjaka muzeja i da je pokrenut administrativni postupak za njegovo preuzimanje, njegov nestanak se kvalifikuje kao teška krada. Protiv nepoznatog počinioca podnesena je krivična prijava.

Informacije o spomeniku biće postavljene i u Interpolovu bazu ukradenih arheoloških predmeta. U pitanju je epigrafski spomenik s uklesanim tekstom na latinskom jeziku, a oni su izuzetno rijetki u svijetu i ne idu na zvanične aukcije već se prodaju "ispod ruke".

Pronađeni pa ukradeni spomenik na teritoriji Srbije, prema prvim procjenama, jedinstven u svijetu zbog svega što na sebi ima - od sačuvanih stopala do latinskog natpisa u 15 redova. Otuda njegova, uslovno rečeno, materijalna vrijednost prevazilazi sve dosadašnje cifre.

Na osnovu natpisa na spomeniku, na latinskom, stručnjak Narodnog muzeja ustanovio je da je spomenik pripadao čovjeku visokog viteškog staleža.