Aleksandar Vučić saopštio

Srbija u Njujorku formirala štab - 24 sata dnevno protiv prijedloga rezolucije o Srebrenici

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 21.04.2024. 19:01

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je u Misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici i poručio da šanse Srbije nisu velike, ali da će se boriti.

- Naše šanse nisu velike, ali borićemo se za Srbiju i vjerujte mi, narod će vidjeti rezultate - naveo je Vučić na društvenim mrežama.

On je najavio da će uskoro početi video-konferencija sa zvaničnicima u Beogradu.

- U našoj Misiji pri UN u Njujorku formiran je pravi štab, uskoro video konferencija sa našima u Beogradu, a u Njujorku slijede susreti sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN - napisao je Vučić.

Vučić boravi u Njujorku, gdje će u ponedjeljak predstavljati Srbiju na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti predstavljen redovni šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša o radu Unmika.

On će tokom boravka u Njujorku obaviti i niz konsultacija sa predstavnicima zemalja članica UN, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici.

Vučić je, uoči puta u Njujork, izjavio da će donošenje takve rezolucije dodatno narušiti odnose u regionu i da će se Srbija svom snagom boriti protiv usvajanja rezolucije.

Ranije danas, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je za Tanjug da će se štab neprekidno 24 sata baviti situacijom u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije. Đurić je istakao da Srbija traži da podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj predlog u cilju pomirenja u regionu i kako ta osjetljiva tema ne bi bila politizovana.

On je za napomenuo da je interes predlagača Rezolucije više geopolitičke prirode.

- Ta rezolucija može da produbi probleme u inače osjetljivom regionu - rekao je Đurić i dodao da je ovo par ekselans regionalno pitanje.

Kaže da nije bilo nikakvih konsultacija o nacrtu rezolucije, a da je indikativno to što se rezolucija ne donosi na godišnjicu zločina već između 28. i 29. godišnjice.

- Kada je usvojena Rezolucija o genocidu u Ruandi, o njoj se najprije razgovaralo u Afričkoj uniji, a konsultacije su vođene i kada je u Ujedinjenim nacijama usvojena opšta Rezolucija o genocidu, čiji kosponzor su bile i Srbija i Bosna i Hercegovina. Kada postoji dijalog, onda može da se postigne rješenje - istakao Đurić.

On poručuje da je cilj ovakve rezolucije da se jednoj strani udari strahovita politička etiketa.

Podsjetio je da je Srbija jasno osudila zločin u Srebrenici, da su dva predsjednika Srbije odala poštu stradalima u Srebrenici, a da su predsjednika Aleksandra Vučića, tada premijera, napali ekstremisti u Potočarima. Podsjetio je da je u Skupštini Srbije usvojena i Deklaracija o zločinu u Srebrenici.

- Ovo je osjetljiva tema, važno je da se ne dijelimo i da ne otvaramo stare rane - istakao je on.

Rekao je da će sa predsjednikom Vučićem u Njujorku imati desetine sastanaka sa evropskim i svjetskim liderima na kojima će probati da pridobije podršku kako ta rezolucija ne bi dobila potrebnu većinu.

- Sasvim je jasno da neće biti konsenzusa oko ove teme - dodao je on uz napomenu da je cilj srpske delegacije da većina zemalja ne stane iza ove rezolucije. Istakao je da borba za to neće biti jednostavna, ali da se intenzivno radi na tome da se razjasni pozadina ove teme.

Naveo je da će se glas Srbije veoma daleko čuti, iako smo, kao je rekao, brojčano mali i u nezavidnoj geopolitičkoj situaciji.

- Građani treba da znaju da smo odlučili da ne pognemo glavu, da ne prihvatimo svojevrsnog političkog toplog zeca u međunarodnoj areni. I da pokazujemo istovremeno i da poštujemo žrtve, ali i da imamo i kičmu i dostojanstvo i da smo posvećeni regionalnom miru - istakao je Đurić.


Pratite nas i putem Vibera

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Biznis klub (R)

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.