Ministar unutrašnjih poslova

Stefanović: Povratnici sa stranih ratišta - najveća prijetnja za Srbiju

  • 14.01.2020. 17:05

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je danas da je povratak boraca sa stranih ratišta jedna od najvećih potencijalnih prijetnji za Srbiju kada je riječ o terorizmu i ekstremizmu.

Stefanović je podsjetio da je Srbija donijela zakon kojim sankcioniše učešće domaćih državljana u stranim sukobima, što je uticalo na drastično smanjenje broja onih koji idu na strana ratišta.

"Naravno, to je pomoglo i da se osude lica koja su u tome učestvovala", rekao je Stefanović polaznicima Škole nacionalne obrane tokom predavanja o temi "Suprotstavljanje ekstremizmu i terorizmu kao važan segment nacionalne bezbednosti Republike Srbije".

On je naveo da se u Siriji i Iraku trenutno nalazi 28 punoljetnih državljana Srbije, saopšteno je iz MUP-a.

"Prema našim podacima, devet se vratilo u Evropu, ne samo u našu zemlju, dok je 12 osoba poginulo", rekao je Stefanović i napomenuo da ta statistika ne obuhvata podatke sa Kosova i Metohije, odakle je najviše boraca i otišlo.

Stefanović je rekao da borba protiv organizovanog kriminala i pranja novca predstavlja važan aspekt i u borbi protiv terorizma.

"Nekada je to bilo potpuno razdvojeno, ali danas organizovani kriminal, pre svega trgovina narkoticima, donosi mnogo novca i deo tog novca se koristi i za finansiranje terorizma širom sveta", ukazao je Stefanović.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.