Viši sud u Beogradu

Sud odlučio da isključi javnost sa suđenja za masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar"

  • Izvor: Agencije
  • 29.01.2024. 12:19

Viši sud u Beogradu odlučio je danas da isključi javnost sa suđenja roditeljima 13-godišnjeg dječaka koji je 3. maja u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devet učenika, kao i čuvara u toj školi i ranio još petoro djece i nastavnicu istorije.

Sud je usvojio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da javnost isključi sa suđenja radi zaštite prava i interesa svih maloljetnih oštećenih u ovom postupku.

Tužilaštvo je prilikom predlaganja da se javnost isključi vodilo računa šta je pretežniji interes - da li preteže interes javnosti da zna ili interes zaštite maloljetnih lica u ovom krivičnom postupku.

Zbog osjetljivosti ovog postupka, tužilaštvo smatra da je pretežniji interes zaštite maloljetnika.

Sud je prijedlog tužilaštva usvojio i pored protivljenja odbrane optuženih i pojedinih punomoćnika oštećenih, koji su tražili da javnost prisustvuje ovom suđenju.

Porodice oštećenih će moći da prisustvuju suđenju, za razliku od novinara ili drugih građana.

Pored roditelja dječaka koji je izvršio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" Vladimira i Miljane Kecmanović na optuženičkoj klupi u ovom postupku nalaze se i vlasnik i instruktor streljačkog kluba, u kojem je dijete obučavano da puca, Ratko Ivanović i Nemanja Marinković.

Sa druge strane, po prvi put u skorijoj istoriji nekom suđenju prisustvuje glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, pored dva postupajuća javna tužioca Nikole Uskokovića i Ivana Jevtića.

Pratite nas i putem Vibera