ATV u Beogradu

Sve spremno za dolazak Vladimira Putina

  • 16.01.2019. 19:03

Beograd je u znaku dolaska Vladimira Putina, kojeg će predsjednik Srbije dočekati na aerodromu Nikola Tesla. Potom će uslijediti svečani prijem ispred palate Srbija, a zatim slijedi niz bilateralnih sastanaka, ali i delegacija Srbije i Rusije. 

Beograđani se raduju dolasku Putina. Kažu da bi ispred hrama Svetog Save moglo biti i oko 70.000 ljudi. Beograđani očekuju poruke bratskih odnosa Srbije i Rusije.

"Pa da vam kažem znači mi mnogo. Jednostvano smatram neku sigurnost. Čovek velikog ugleda, mislim naš najveći prijatelj. To je moje lično mišljenje", "Pozitivno, dolazi pravi čovjek, mislim da dolazi da pomogne", "Naravno znači veliku čast, dolazi, jedan od najvećih drzavnika u istoriji", "Rusi su nam dobri prijatelj, smtramo ih kao braću, prema tome sve ono što brat za brata može, tako očekujemo i od njih da urade", kažu neki od građana Beograda.

Planirano je potpisivanje 20. međudržavnih dokumenata iz oblasti infrastrukture, energetike, obrazovanja. Putin će Vučiću uručiti i orden Aleksandra Nevskog. Posjetu ruskog predsjednika prate jake mjere obezbjeđenja. Stanari zgrada na ruti prolaska pozvani su da se pridržavaju strogih pravila za vrijeme trajanja posjete. Ranije se spekulisalo da najelitniji ruski specijalci provjeravaju putanju kuda će se kretati Putin, mjesta sastanaka, klima uređaje, hranu, internet i sve ostale detalje. Oku bezbjednosnih službi ništa ne može promaći, kazu stručnjaci.

"Uostalom gdje je predsjednik Putin, tamo su mjere bezjednosti, par ekselans, kako bi mi to obavještajci rekli, dakle ništa se ne prepušta slučaju. U našu zemlju mislim da od sinoć, na ovaj proctor ne može da uđe ni jedna osoba, na nekim listama, bilo kakvim, pa čak i ako nam ne izgleda lepo, na graničnim prelazima nećemo ih pustiti, dok predsjednik Putin ne izađe, unutar zemlje su se preuzele potrebne mjere. Po trasi kretenja, provjereni su ti tzv. prsteni, prvi prsten i drugi prsten, Ii ono sto ide neposredno uz predsjednika Putina, to naša javnost zna otprilike", kaže Božidar Spasić, stručnjak za bezbjednost.

Brojne novinarske ekipe takođe su prošle rigorozne mjere kontrole prilikom akreditovanja za sutrasnji događaj. Sve to uz detaljna  uputstva o protokolu i načinu gdje i kako se mogu kretati tokom sutrašnjeg izvjestavnja o posjeti ruskog predsjednika.