Kosmet

Tačijeva rezolucija o Preševskoj dolini na čekanju

  • 01.07.2019. 20:37

Parlament samoproglašenog Kosova završio je danas vanrednu sjednicu na kojoj je bilo riječi o pravima Albanaca koji žive u tri opštine juga centralne Srbije, Preševu, Bujanovcu i Medveđi, a o rezolucij koja je pripremljena u 13 tačaka, nije se glasalo zbog nedostatka kvoruma.

Među 13 tačaka je prijedlog da pitanje Preševske doline postane dio dijaloga Beograda i Prištine, da prištinske privremene institucije obavijeste međunarodne institucije i forume o, kako se tvrdi, diskriminatorskoj politici Srbije prema Albancima u tri opštine juga centralne Srbije - Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Predviđeno je i da privremene prištinske institucije otvore "diplomatske misije" u Preševskoj dolini, da se u okviru vlade samoproglašenog Kosova otvori posebna kancelarija za ove tri opštine, kao i da Priština izdvoji stalana sredstva za njihov razvoj kroz Nacionalni savjet Albanaca za Preševsku dolinu.

Poslanici nisu ni razgovarali o prijedlogu rezolucije, koju je parlamentu uputio predsjednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, a koja, između ostalog predviđa podršku zahtjevu Albanaca iz ove tri opštine da se pripoje tzv. Kosovu.

Očekuje se da će sutra biti odlučeno kada će biti zakazana redovna sjednica na kojoj će biti riječi o rezoluciji.

Agencije

Tagovi:
  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.