Miodrag Linta

Ubistva Srba iz 26 sela Požeške kotline ne smijemo zaboraviti

  • Izvor: SRNA
  • 29.10.2023. 15:17

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta nagalsio je da se nikada ne smije zaboraviti etničko čišćenje i ubistva Srba iz 26 sela Požeške kotline u zapadnoj Slavoniji koje je počelo na današnji dan prije 32 godine.

- Za navedeni veliki zločin niko nije odgovorao što je samo jedna u nizu potrda da u Hrvatskoj nema pravde za srpske žrtve - naveo je Linta u saopštenju.

Linta je dodao da su na današnji dan 1991. godine pripadnici hrvatske policije i paravojnih snaga počeli da sprovode državnu naredbu o evakuaciji Srba iz 26 sela ispod Papuka i Psunja sa isključivo ili pretežno srpskim stanovništvom.

Naredbu je, kako je naveo, dan ranije donio krizni štab opštine Slavonska Požega sa licemjernim obrazloženjem da se tzv. evakuacija sprovodi s ciljem zaštite života srpskog stanovništva iako je potpuno jasno da se radilo o planskom protjerivanju srpskog naroda sa svojih vjekovnih ognjišta.

- Važno je da se naglasi da je to bila jedina naredba te vrste u Еvropi poslije Drugog svjetskog rata - naveo je Linta.

Posljedice zločinačke naredbe bila je likvidacija 71 srpskog civila od kojih su 42 starija od 60 godina, među njima i 33 žene, protjerivanje više od 2.000 Srba i potpuno uništenje više od 1.200 stambenih i privrednih objekata.

Najveći zločin se desio 10. decembra kada su hrvatske snage na svirep način ubile 36 srpskih civila u selama Vučjak Čečanski i Šnjegavić.

Nakon protjerivanja srpskog naroda hrvatske snage započele su sistematsko pljačkanje, paljenje i miniranje srpske imovine.

Ista sudbina je zadesila srpski narod u drugim dijelovima Zapadne Slavonije. Na području Zapadne Slavonije tokom 1991. i 1992. godine je na identičan način uništeno više od 180 srpskih sela iz kojih su protjerani Srbi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: