Savjet Еvrope

Zajednica srpskih opština odlaže glasanje?

  • Izvor: ATV
  • 25.04.2024. 19:29

Zahtjevi da prištinske vlasti pristanu na formiranje Zajednice srpskih opština dio su izlazne strategije evropskih država, koje vjerovatno pokušavaju da odlože glasanje o članstvu tzv. Kosova u Savjetu Еvrope. To za ATV kaže nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

Milivojević vjeruje da su evropski lideri shvatili da su u problemu koji može dovesti  do podrivanja temelja te organizacije. Prvi put se uopšte razmatra članstvo entiteta koji nema odlike državnosti. U pitanje se dovode i principi na kojima počiva sam Savjet Еvrope - ljudska prava, demokratija i vladavina prava. 

"Druga stvar je što je Savjet Еvrope već u startu podijeljen. Ima 12 država koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova sa tendencijom da se taj krug širi, i preko nekih koji jesu priznali. Mađarska je recimo primjer jedne takve članice Savjeta Еvrope koja jeste priznala ali koja nije spremna da glasa za to. I mislim da nije slučaj Mađarske usamljen“, kaže nekadašnji diplomata i spoljnopolitički analitičar Zoran Milivojević.

Iako je zahtjev Prištine u Parlamentarnoj skupštini podržan na osnovu izvještaja koji je sačinio grčki poslanik i uprkos glasanju u tom tijelu, iz te zemlje poruka da će biti uzdržani. Ne treba zaboraviti ni italijanski amandman u kome je traženo da se članstvo u Savjetu Еvrope uslovi formiranjem Zajednice srpskih opština. Nije slučajno ni to što je predsjednik Francuske Еmanuel Makron u razgovoru sa Aljbinom Kurtijem govorio o važnosti formiranja Zajednice a sličnim rječnikom se u Prištini poslužio i njemački diplomatski predstavnik Jern Rode.

"Ono što nama to ukazuje je da se vodi oštra diplomatska borba koja tako naravno ne izgleda, ali je sigurno tvrda i sigurno da postoje suprotstavljeni stavovi. Tako da, vidjećemo da li će do kraja koji će stav prevladati“, kaže sociolog Vladimir Vuletić. 

Formiranje Zajednice srpskih opština preduslov je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Svjesne su toga i zapadne zemlje koje nisu odustale od podrške Prištini već možda samo traže povoljniji momenat, kažu analitičari. Simptomatično je i to što, u istom trenutku, na Generalnu skupštinu UN-a dolazi rezolucija o Srebrenici. 

Analitičari vjeruju da narušeni odnosi u regionu odgovaraju Zapadu, jer je to ujedno skretanje pažnje sa mnogo ozbiljnijih problema na geopolitičkoj sceni koji su im izmakli kontroli.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: