Značajni efekti posjete kineskog predsjednika Srbiji

  • Izvor: ATV
  • 08.05.2024. 20:56

Svečani doček predsjednika Kine Si Đinpinga u Beogradu, zainteresovanost mnogobrojnih medija, sastanak na najvišem nivou, podrška domaćeg stanovništva... sve oslikava značaj saradnje dvije države. Mnogo koraka naprijed za Srbiju najavljuje čak 29 bitnih sporazuma, ogroman podsticaj i ulaganje u ključne oblasti.

"Za samo nekoliko godina svi ćemo se sjećati ovog dana i znati da smo baš na današnji dan pisali budućnost. Samo ugovor o slobodnoj trgovini potpisan sa Narodnom Republikom Kinom donijeće našim poljoprivrednicima sigurnost, od izvoza goveđeg mesa, a već od 1. jula potpuno slobodno od izvoza jabuka, šljive srpske, borovnice i mnogih drugih proizvoda, do toga da ćemo i našu rakiju i naše vino moći da izvozimo na tržište. A pazite, tarife za sve druge su između 38 i 62 odsto. Za nas iz Srbije neće biti tarifa. Pogledajte kolika je to prednost i šta to znači za našu zemlju“, izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije. 

„Sjećam se tople dobrodošlice sa prethodne posjete. Tada su naše dvije države odlučile da podignu odnose do sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Srbija je postala prvi strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Еvropi. Nadam se da će ova posjeta da otvori novo poglavlje“, rekao je Si Đinping, predsjednik Narodne Republike Kine. 

Dok evropski mediji tvrde da je u sjenci posjete pretvaranje Srbije u „trojanskog konja“ za upliv u Еvropu, nadjačavaju ih istorijske činjenice, i ne tako davne. Si Đinping je na tlo Srbije kročio baš na  25. godišnjicu bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Opširnije u Temi dana ATV-a.

Pratite nas i putem Vibera