I Mađari odbili Pompea

Amerika izgubila "gasni rat"

  • 13.02.2019. 14:07

Mađarska Vlada odbila je američki zahtjev da odustane od ruskog gasa i uprkos upornim nastojanjima državnog sekretara SAD Marka Pompea da "omekša" stavove Viktora Orbana - tako je Amerika i definitivno ozgubila "gasni rat" sa Rusijom u Evropi.

SAD su zahtijevale od Orbana da odbaci saradnju na rusko-turskom gasovodu "Turski tok", tražile su aktivnije mađarsko učešće u završetku američkog gasnog projekta na ostrvu Krku u Hrvatskoj za uvoz gasa iz šriljaca, te da Mađari prestanu da blokiraju saradnju NATO-a i Ukrajine.

Pompeo je u Budimpešti na sve načine pokušao da navede Orbana da promijeni stav, ali u tome nije uspio, ističu portali za političku analitiku.

Amerika ima cilj da od Mađarske i cijele Višegradske grupe /Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka/ stvori novi "sanitarni koridor" prema Rusiji. Međutim, Mađari to odbijaju, a ni Slovaci ne žele da budu dio tog projekta.

Za sada, samo Poljaci to prihvataju, a u Češkoj postoje vidljive razlike između stavova predsjednika Miloša Zemana, koji želi saradnju sa Rusijom, i Vlade koja je i dalje za sankcije Moskvi.

Mađari su, kako tvrde politički analitičari, oštro poručili Pompeu da u evropskoj političkoj areni postoji ogromno licemjerje.

"Nama je dosadilo kada vi govorite kako imamo bliske odnose sa Rusijom, dok zapadne zemlje jačaju svoju trgovinu sa Moskvom i niko ih za to ne kažnjava", rečeno je Pompeu.

Amerikance najviše brine što će Mađarska učestvovati u projektu gasovoda "Turski tok" i kupovati ruski gas. Istovremo, Budimpešta je, neformalno, odbila da kupuje skuplji američki gas.

Mađarska nije pozitivno odgovorila na konkurs hrvatske Vlade o zakupu gasa iz terminala za tečni gas koji će se graditi u Omišlju. Mađari su poručili da odluke o tome donose na osnovu tržišnih kriterijuma odnosno cijene gasa.

To znači da će kupovati jeftiniji, a to je ruski gas.

Mađarska bi, prema američkim planovima, trebalo da bude najvažnija karika u lancu opskrbljivanja centralne Evrope američkim gasom iz šriljaca preko terminala na Krku, koji, bez aktivnog učešća Mađara, nema perspektivu.

Igranje na kartu Austrije i Slovenije nema svrhe jer te zemlje nemaju interes za američki gas - one su već prošle godine potpisale nove dugogodišnje ugovore sa "Gaspromom" o transportu ruskog gasa.

Vašington brine i protivljenje Mađarske u vezi sa saradnjom NATO-a i Ukrajine zbog kršenja prava mađarske nacionalne manjine na zapadu Ukrajine, kojoj Kijev brani obrazovanje na mađarskom jeziku i ne da joj dvojno državljanstvo.

Nakon američkog neuspjeha da zaustavi "Sjeverni tok 2" i odbijanja Njemačke da poništi ugovor sa Rusima, uslijedilo je i odbijanje Mađarske da odustane od "Turskog toka".

To znači da su Rusi dobili "gasni rat" u Evropi, te da Amerika više političkim putem to ne može da spriječi, navode portali za političku analitiku.

  • 19:50 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.