Usljed političke krize u Venecueli

Amerika nije predložila da odobri azil Nikolasu Maduru

  • 03.04.2019. 09:45

SAD nisu predložile Meksiku da odobri azil predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru, usljed političke krize u toj zemlji, izjavio je meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard.

On je novinarima u Meksiko Sitiju rekao da mu nisu poznati takvi planovi, te da Meksiko vjeruje da je neophodno uključiti se u dijalog i krenuti ka pronalaženju rješenja za krizu. 

"Nismo dobili nikakve prijedloge za omogućavanje azila. Meksiko vjeruje da je neophodno da se strane uključe u dijalog, da komuniciraju i da se kreću ka pronalaženju rješenja koje bi spriječilo veliku humanitarnu krizu u Venecueli", istakao je Ebrard. 

Ebrard je naglasio da predstavnici meksičkih vlasti konstantno zvaničnicima u Karakasu prenose zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Venecueli, javio je "Sputnjik". 

Pojedini mediji ranije su javili da bi Meksiko mogao da ponudi azil Maduru, nakon što je državni sekretar SAD Majkl Pompeo prošle sedmice rekao da je Vašington u kontaktu sa meksičkom vlastima u vezi sa budućnošću predsjednika Venecuele. 

Vlasti Meksika naglašavale su u više navrata da ne namjeravaju da se miješaju u unutrašnja pitanja u Venecueli. 

Meksiko je jedina država članica Grupe Lima koja nije podržala lidera opozicije Huana Gvaida, koji se u januaru proglasio za privremenog predsjednika Venecuele, izazvavši time političku krizu u zemlji. 

Gvaida su podržale SAD, kao i pojedine zemlje EU i Latinske Amerike, dok su predsjednika Venecuele, između ostalih, podržale Rusije, Kina i Kuba.