Švajcarska

Antisemitska poruka u Davosu: "Za Jevreje nema skija"

  • 13.02.2024. 21:55

U servisu za iznajmljivanje skijaške opreme u švajcarskom zimskom centru Davosu osvanuo je natpis "za Jevreje nema skija", zbog čega je švajcarska policija pokrenula istragu.

Poruka, istaknuta u izlogu ski-servisa, poručivala je da zbog brojnih incidenata, uključujući i krađe, "radnja više ne iznajmljuje sportsku opremu braći Jevrejima".

Međutim, samo 24 sata nakon postavljanja natpisa i oštrih protesta koji su uslijedili, ova poruka je uklonjena iz izloga ski-servisa.

"Svi oblici antisemitizma, rasizma i diskriminacije moraju biti osuđeni. Ovo ne pripada Davosu", poručio je gradonačelnik Davosa Filip Vilhelm.

U međuvremenu, menadžment ovog ski-servisa je odlučio da antisemitska poruka ispisana na hebrejskom bude uklonjena, prenosi Bi-Bi-Si.

Menadžer radnje se izvinio i priznao da je natpis bio "loše sročen", a mušterijama jevrejskog porekla poručio da su dobrodošli.

Ovaj slučaj direktno je kršenje švajcarskih zakona protiv diskriminacije i podsticanja na rasnu ili versku mržnju.

Švajcarska Federacija jevrejskih zajednica pokrenula je sopstvenu pravnu akciju, uz konstataciju da je riječ o očiglednoj diskriminaciji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.