Iz zatvora "Belmarš"

Asanž u sudnici u Londonu putem video-linka

  • 11.10.2019. 13:33

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž nakratko se danas pojavio u sudnici u Londonu putem video-linka iz zatvora "Belmarš".

Asanž /48/ se u SAD suočava sa 18 tačaka optužnice za špijunažu uključujući udruživanje radi hakerskih upada u državne kompjutere. U slučaju da bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na višedecenijsku zatvorsku kaznu.

Asanž je samo pred sudom potvrdio svoje ime i godište i u zatvoru će ostati do narednog ročišta 21. oktobra.

"Nadam se da ćemo ostvariti napredak u ovom slučaju", rekao je sudija Tam Ikram u obraćanju Asanži na kraju petominutnog ročišta u sudu u Londonu.

Asanž se 2012. godine sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao isporučenje u Švedsku, gdje je bio optužen za silovanje, što on negira i smatra da će biti poslat u SAD.

Policija je Asanža u aprilu izvela iz Ambasade nakon što mu je Ekvador ukinuo azil. Osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 50 dana zbog kršenja uslova kaucije.

Tu kaznu je Asanž odslužio prošlog mjeseca, ali je u zatvoru i dalje pošto traje proces za njegovo isporučenje u SAD. Ročište za njegovo eventualno izručenje počeće 25. februara naredne godine.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    'Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.