Pakleno u grčkoj prijestonici

Atina okovana požarima, otežana evakuacija ljudi VIDEO

  • 23.07.2018. 21:58

Požari širokih razmjera zahvatili su grčku prijestonicu Atinu, gde su spaljene kuće, stanovništvo bježi, a evakuisani su dječiji ljetni kampovi, navodi AP.

Požari su najprije zahvatili borovu šumu, dok se nad Atinom mogu vidjeti pepeo i narandžasto nebo prekriveno dimom.

Grčka je zatražila pomoć od Evropske unije u borbi protiv šumskih požara koji su uništili domove i natjerali hiljade da bježe iz predgrađa Atine. 

Portparol civilne zaštite Spiros Georgiu je rekao za AP da će večeras biti upućen zvaničan zahtjev EU za pomoć. Odluka je donijeta pošto su regionalne vlasti za širu atinsku oblast proglasile vanrednu situaciju u istočnim i zapadnim dijelovima. Požari podstaknuti snažnim naletima vjetra napredovali su kroz borove šume i priobalne gradiće s obje strane Atine. 

Prvi požar koji je izbio prije podne u borovoj šumi iznad ljetovališta Kineta, 55 kilometara zapadno od Atine nastavio je da gori večeras i da napreduje širinom od više kilometara spuštajući se ka moru, na ivici autoputa ka Korintskom kanalu i Peloponezu. 

Jedan požar je izbio večeras na istočnoj strani Atike, kod mjesta Kalamos a drugi sjeveroistočno od Atine u oblasti Penteli i kretao se ka mestu Rafina.

U obližnjem mjestu Mati obalska straža poslala je patrolni čamac da evakuiše ljude zarobljene na plaži zbog požara. 

Zbog gustog dima vidljivost na autputu je smanjena na samo nekoliko metara a glavni autoputevi između Peloponeza i centra Grčke su zatvoreni, dok se narandžasta izmaglica nadvija nad Atinom. 

Regionalna guvernerka Rena Duru proglasila je vanrednu situaciju u istočnoj i zapadnoj Atici i obezbjedila autobuse, kamione s vodom i mašineriju da pomognu u borbi protiv vatre.

Tagovi: