Ide se u drugi krug

Bez pobjednika u prvom glasanju za novog predsjednika Predstavničkog doma Kongresa

  • Izvor: Telegraf
  • 03.01.2023. 22:00

Prvo glasanje za predsjednika Predstavničkog doma američkog Kongresa završeno je danas bez pobjednika jer nijedan kandidat nije dobio potrebnih 218 glasova za pobjedu, tako da će glasanje prvi put poslije sto godina ići u drugi krug.

Kandidat republikanaca Kevin Makarti, čiju nominaciju nisu podržali svi poslanici njegove stranke, dobio je 203 glasa, dok je kandidat demokrata Hakim Džefris dobio 212.

Još jedan republikanac, Endi Bigs dobio je 10 glasova, dok su ostali kandidati dobili devet. Predstavnički dom će morati da glasa ponovo dok neko od kandidata ne dobije potpunu većinu od 434 člana koji mogu da glasaju, prenosi BBC.

Današnje 118. zasjedanje Predstavničkog doma počelo je stranačkom borbom oko izbora novog predsjedavajućeg Predsjedavajućeg doma, nakon što je grupa konzervativnih republikanaca obećala da neće glasati za Kevina Mekartija.

Grupa republikanaca iz Predstavničkog doma, pet ili više njih, protivi se Mekartijevoj kandidaturi i tvrdi da on nije dovoljno posvećen konzervativnoj politici stranke, a izostanak njihove podrške bi Mekartija ostavio bez potrebne većine.

Ni vrbovanja republikanaca u redovima Demokratske stranke da se glasa za Mekartija ne obećavaju uspjeh jer će, po svemu sudeći, demokrate gotovo sigurno glasati za svog novoizabranog partijskog lidera, kongresmena Džefrisa iz Njujorka. 

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?