Protivljenje

Česi protestuju zbog namjere vlade da poveća granicu za penzionisanje

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 29.03.2023. 17:51

Češki sindikati i opozicione stranke protestovali su zbog vladinog prijedloga za povećanje starosne granice za odlazak u penziju za četiri godine, odnosno sa 64 na 68 godina.

U znak protivljenja prema tom planu danas se okupilo 2.000 demonstranata ispred vladinih kancelarija u Pragu, prenio je AP.

- Definitivno se ne slažemo i pokušaćemo da se zaštitimo od toga - rekao je okupljenima Roman Durko, šef sindikalne grupe KOVO, koja je organizovala miting.

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja saopštilo je da povećanje starosne granice za odlazak u penziju ostaje na stolu za pregovore.

Vlada tek treba da finalizira plan penzione reforme za koji kaže da je neophodan kako bi sistem bio održiv.

Lideri opozicionih partija, kako parlamentarnih tako i vanparlamentarnih učestvovali su u demonstracijama, uključujući bivšeg premijera i milijardera Andreja Babiša, antimigrantsku Partiju direktne demokratije i krajnje ljevičarsku Komunističku partiju.

Babiš, bivši premijer, pozvao je sindikate da organizuju velike proteste, obećavajući svoju podršku.

Nedavno odobreni plan u Francuskoj o podizanju starosne granice za penzionisanje sa 62 na 64 godine izazvao je masovne proteste širom zemlje.

Tagovi:
  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.