Haos u Hong Kongu

Demonstranti krenuli na parlament, policija ih zaustavlja

  • 12.06.2019. 11:38

Protesti u Hong Kongu su eskalirali kada su demonstranti pokušali da upadnu u zgradu parlamenta. Policija se trudi da suzavcem i palicama spriječi upad.

Demonstranti su blokirali ulice oko zgrade parlamenta i policiju gađaju ciglama. Ima povrijeđenih.

Ekipe Hitne pomoći zbrinjavaju povrijeđene, a lokalni mediji javljaju da su demonstranti ipak uspjeli da uđu u jedan dio parlamenta te ih policija sada tjera napolje.

U Hong Kongu se danima održavaju protesti zbog uvođenja novog zakona o ekstradiciji.

Izmjene zakona treba da pojednostave proceduru za svaki pojedinačni slučaj za odobravanje izručenja traženih osumnjičenih drugim zemljama, ukljućujući matičnu zemlju Kinu, Makao i Tajvan, pored 20 zemalja sa kojima Hongkong već ima sporazum o ekstradiciji.

Glasanje o Zakonu zakazano je za 20. jun. 

Protivnici usvajanja predloženog zakona smatraju da optuženi u kineskom pravosudnom sistemu neće imati ista prava kao u Hong Kongu. 

Hong Kong, bivša britanska kolonija, vraćena je Kini 1997. godine, uz garancije autonomije i slobode, uključujući poseban pravni sistem.

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    'Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.