FPO

Desničari na putu da postanu najjača partija u Austriji

  • 13.11.2023. 14:36

Slobodarska partija Austrije (FPO), koja godinu dana održava svoje vođstvo nad ostalim strankama, na putu je da postane najjača stranka u zemlji na izborima zakazanim za jesen naredne godine, piše "Еuraktiv".

Istraživanja pokazuju da bi ova stranka osvojila oko 29 odsto glasova da se izbori organizuju danas - 13 procentnih poena više nego što su osvojili na izborima 2021. godine. To znači da će stranka pobiti svoj rekord iz 1999. kada su osvojili 26,9 odsto glasova. 

Rusi udarili žestoko: Еliminisan najbolji tenkista

Rusi udarili žestoko: Еliminisan najbolji tenkista

Kako se napominje, FPO je zadržala svoju poziciju u anketama već godinu dana, ali ranije se događalo da se njena prednost u predizbornim anketama uruši posljednjih nedjelja kampanje, dodaje se u tekstu. 

Vođa FPO-a Herbert Kikl opisuje se kao tvrdi desničar, naročito u stavovima prema imigraciji. Napominje se i da je kritikovao solidarnost vlade sa Ukrajinom i vladom predsjednika Vladimira Zelenskog, obrazlažući da to ugrožava austrijsku neutralnost.

Stranke koje su dominirale austrijskom politikom u drugoj polovini dvadesetog vijeka, Socijaldemokratska partija i Austrijska narodna partija (OVP) prema istraživanjima imaju između 20 i 25 odsto podrške birača.

"Četiri vrste pakla": Paukova mreža krije najveće tajne Hamasa - Izraelce čeka noćna mora

Za socijaldemokrate takvo pozicioniranje u predizbornim anketama znači da će zadržati sličan rezultat kao i na prethodnim izborima, ali za OVP, to je seizmički pad od 17 poena. Ako stranka padne ispod 24 odsto, koliko je osvojila 2013, to će biti najgori rezultat u istoriji ove stranke od osnivanja 1945. godine.

Koalicioni partner vladajuće OVP, Zeleni su na oko devet odsto podrške, oko četiri procentna poena manje nego na izborima 2021. godine. Sa takvim rezultatom, sadašnja vlada ne bi imala parlamentarnu većinu. 

Peskov: Putin je uvijek otvoren za efikasan dijalog

Peskov: Putin je uvijek otvoren za efikasan dijalog

Liberalna stranka Neos prema istraživanjima je na oko 11 odsto, tri poena manje od prethodnog izbornog rezultata.

Navodi se i da je prema ovim istraživanjima Komunistička partija ponovo pala na ispod četiri odsto podrške birača.

Pratite nas i putem Vibera